Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #979316

Afet sonrası destek uygulamaları bazı durumlarda “ikinci bir afet” haline gelebilir. Psikososyal desteğin ilke ve yönergelerinden olan bu maddeye uygun örnek, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?


Afet bölgesine görev icabı giden kameramanlar ve haber spikerleri yaşanan felaketten dolaylı olarak etkilenmiş, uzun süre etkisinden kurtulamamışlardır.

Afet bölgesine ülke genelinden yapılan yardımların abartılması ve gerekli gereksiz her türlü malzemenin gönderilmesi ile afetzedeler utandırılmış gururları incitilmiştir.

Sel felaketi yaşayan ve evlerinden olan vatandaşlar, belediyeye yaptıkları müracaatlardan gerekli desteği alamamış; çaresizlik yerini öfke ve hayal kırıklığına bırakmıştır.

İnsanlar tarafından sürekli acınılarak bakılan afetzede, "zaten çevremin bana yaklaşımları değişik, bir de ruh sağlığı hizmeti aldığımı duyarlarsa bana hepten deli derler" diye düşünmüştür.

"Arkadaşlarım benim yanımdayken üzüleceğimi düşünerek konuyu hiç açmıyorlar. Oysa ki ben konuştukça rahatlıyorum" diyen bir afetzede, rahatsızlığını dile getirmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Afet sonrası destek uygulamaları bazı durumlarda “ikinci bir afet” hâline gelebilir. Bireyler afet sonrasında barınma, gıda gibi konularda yardım alabilmek için bürokratik bağlar kurmak ve resmî süreçler başlatmak zorunda kalabilirler. Bu süreçlerin beraberinde getirdikleri zorluklar bir süre sonra bireylerde öfkenin ve hayal kırıklığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu duyguların, afetzede destek gruplarında olduğu gibi, yapıcı kanallara aktarılması önemlidir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum