Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #976148

Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukuluğu tanısına işaret eden yeniden yaşantılama belirti grubunda oluşan davranışlardandır?


Çocukların gelişimsel olarak kazandığı becerilerde gerilemesi

İnsanlardan uzaklaşması ve onlara yabancı hissetmesi

Çocuğun kendisine olayı hatırlatan uyaranlardan uzaklaşması

Çocuğun isteği dışında aniden ve sürekli olarak zihnine gelen düşüncelerin olması

Okul çağı coçuklarında akademik zorluklar yaşanması


Yanıt Açıklaması:

A,B,C seçenekleri  Kaçınma davranış özellikleridir. Davranışsal kaçınma belirtileri çocuğun kendisine olayı hatırlatan uyaranlardan uzaklaşma çabası olarak kendini gösterirken, bilişsel ve duygusal kaçınma olayı hatırlama güçlüğü, belli duyguları hissedememe (ör. eskisi gibi mutlu hissedememe, üzüntü duymama vb.) ve insanlardan uzaklaşmış ya da onlara yabancılaşmış hissetme olarak ortaya çıkabilir. Belli hatırlatıcılardan ya da duygulardan kaçınma, çocuğun isteği dâhilinde olabileceği gibi, istemsiz ve fark etmeden gerçekleşiyor  da olabilir.

E seçeneği aşırı uyarılma. fizyolojik aşırı uyarılmadan kaynaklı uyku sorunlarının afetlere maruz kalan çocuklarda çok sık görüldüğü rapor edilmiştir. Bu tür aşırı uyarılma belirtileri, dikkat sorunlarını ve dolayısıyla da okul çağı çocuklarında akademik zorlukları beraberinde getirebilir.

B seçeneği Yeniden yaşantılama.Yeniden yaşantılama belirtileri olarak anılan belirti grubu; travmatik olayla ilgili, çocuğun isteği dışında aniden ve sürekli olarak zihnine gelen düşünceler, anılar ya da rüyaları kapsamaktadır. Bu tür anı ya da düşünceler çocuğun kendi kontrolü olmadan aniden zihninde belirirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum