Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #992273

Aşağıdakilerden hangisi travmatik olaylardan sonra planlanan toplum temelli psikososyal müdahaleler planlanırken ve uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir?


Farklı yaş gruplarının gelişimsel özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak, buna uygun düzenlemeler yapılmalıdır.

Psikososyal çalışmalar planlanırken, çocukların kendilerini güvende hissetmeleri öncelikli tutulmalıdır.

Psikososyal çalışmaları yürüten ekiplerin afet bölgesinde ulaşılabilir durumda olması, mümkünse bir bir merkezlerinin bulunması önem taşımaktadır.

Doğal afetlerden sonra güvenli barınma koşulları ve temel ihtiyaçların karşılanabilmesi önceliklidir. Bu nedenle çocuk ve ergenlere yönelik psikososyal çalışmalar için Çocuk Dostu Alanların oluşturulması öncelik kazanmaktadır.

Travmatik olaylar ve afetlerdenn sonra ilk psikososyal destek çocuk ve ergenlere yönelik olmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Doğru cevap E seçeneğidir. Travmatik yaşantılar sonrası yürütülen toplum temelli psikososyal destek çalışmalarında yetişkin ve çocuklara aynı anda, eşit kalitede ve eşit öncelikli hizmet sağlama ilkesi geçerlidir. Çocuklara veya yetişkinlere öncelik verilmesi gibi bir ilke söz konusu değildir. Burada kritik olan durum, her grubun ihtiyaçlarına ve gelişimsel özelliklerin uygun psikososyal desteğin zamanında sunulabilmesidir. Bu gerekçeyle E seçeneğindeki ifade doğru bir ifade değildir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum