Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #956452

TSSB ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Bir tanı kategorisi olarak ortaya çıkışı öncelikle Vietnam Savaşı’ndan dönen askerlerin tepkilerini anlama ve sınıflandırma çabası ile başlamıştır.

Erişkinler için TSSB tanı kategorisi 1980 yılında yayımlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayısal Elkitabı'nın (DSM:Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) üçüncü basımında yer almaya başlamıştır.

2013 yılında DSM-5’in yayımlanmasına kadar çocuklarda TSSB tanısını koymada erişkinler için geliştirilmiş bu tanı ölçütleri kullanılmıştır.

2014 yılında yayınlanan DSM-5 Tanı Ölçütleri Kitabı’nda artık okul-öncesi dönemi kapsayan 6 yaş ve öncesi çocuklara TSSB tanısı koymak için kullanılabilecek, bu yaş grubuna özgü ayrı ölçütler belirlenmiştir.

DSM-5’te çocukların travmatik olay sonrası geliştirdikleri ruhsal bozuklukları belirlemek için TSSB dışında başka bir tanı bulunmamaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

Doğru cevap E dir. DSM-5’te çocukların travmatik olay sonrası geliştirdikleri ruhsal bozuklukları belirlemek için TSSB tanımıyla yanı sıra “Akut Stres Bozukluğu”tanısı kullanılmıştır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum