Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #964309

Son yıllarda, alanyazında doğal afetlerin çocuklar üzerindeki etkilerini ele alan araştırmaların sayısında ciddi bir artış olmuştur. Ülkemizde konuyla ilgili bilimsel araştırmaların artmasında aşağıda verilen doğal afetlerden hangisi en etkili olmuştur? 


2010 Mavi Marmara Saldırısı

1999 Marmara Depremi

2004 Sumatra Tsunamisi

1939 Büyük Erzincan Depremi

2011 Van Depremi


Yanıt Açıklaması:

Son yıllarda, alanyazında doğal afetlerin çocuklar üzerindeki etkilerini ele alan araştırmaların sayısında ciddi bir artış olmuştur. Ülkemizde 1999 Marmara Depremi’nden sonraki ilk 10 yıl içinde afet ruh sağlığı alanında yapılmış çalışmaların niceliği ve niteliğinde önemli bir artış meydana geldiği saptanmıştır. 1999 Marmara Depremi sonrasında Türk
Psikologlar Derneği (TPD), UNICEF’in desteği ile Marmara Depremi Psikolojik İlk Yardım Projesi’ni yaşama geçirmiştir. Yedi ay süresince 500 psikoloğun gönüllü hizmet verdiği proje kapsamında, deprem bölgelerinde yaşayan yaklaşık 12.000 kişiye ulaşılarak bireysel ve gruplar hâlinde psikoeğitim hizmetleri sunulmuştur. Bu gönüllü hizmetler sırasında ve/veya sonrasında bilimsel amaçlı araştırmalar da yürütülmüştür. 

Yorumlar
  • 0 Yorum