Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #953703

Doğal afetler veya insan eliyle ortaya çıkan afetler karşısında uzmanlar çocuk ve ergenlere müdahale daha özel bir önemde görülmekte, afetlerden etkilenen bu gruba daha hassas ve etkili yaklaşımlar kullanılabilmektedir. Bu durumun en temel nedeni ne olabilir?


Günümüzde yaklaşık 535 milyon çocuğun - tüm dünya çocuklarının yaklaşık dörtte biri - çatışma ya da felaketlerden etkilenen ülkelerde yaşamını sürdürmesi.

Çocukların eğitim hayatlarının devamlılığının sağlanabilmesi için özel ve hızlı müdahalenin yapılması gerekliliği

Çocukların fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişim süreçlerinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle afetlerin yol açtığı sonuçlarla başa çıkma kapasitelerinin yetersiz kalması

Afetlerin olumsuz etkilerinin çocuklar arasında çok daha kolay yayılabileceği düşüncesi

Çocukların yaşamlarının hem doğal afetler hem de insan eliyle
ortaya çıkan afetler nedeniyle tehdit altında olması.


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde çocuklar gerek doğa olaylarına bağlı olarak gerekse insan eliyle ortaya çıkan çeşitli afetlerin olumsuz etkilerine maruz kalmakta ve bu etkiler karşısında en kırılgan gruplardan birini oluşturmaktadırlar.  Daha detaylı açıklamak gerekirse çocuklar, afet yaşantısının fiziksel, sosyal ve psikolojik etkileri karşısında en korunmasız ve kırılgan gruplardan birini oluşturmaktadırlar. Bunun temel nedeni çocukların fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişim süreçlerinin henüz tamamlanmamış olması ve dolayısıyla afetlerin yol açtığı sonuçlarla başa çıkma kapasitelerinin yetersiz kalmasıdır. Bu doğrultuda doğru cevap C seçeneğidir. Diğer seçenekler afet durumunda çocuk ruh sağlığı açısından doğru veya geçerli seçenekler değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum