Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1034131

1999 Marmara depreminde Tüpraş’ın İzmit Rafinerisi günlerce yanmış, hem ekonomik açıdan hem de ekolojik açıdan birçok zarara sebebiyet vermiştir. Bu örnekten yola çıkarak; iktisadi faaliyet ve üretim alanlarının olumsuz yönde etkilenmemesi için, aşağıdaki tavsiyelerden hangisine uyulması uygundur?


Hem ülke ekonomisini hem de doğayı korumak adına kimyasal madde üretimi yurt içinde yapılmamalı; ithalat yolu ile ihtiyaç giderilmelidir.

Özellikle üretim alanlarının afete maruziyeti yüksek olan bölgelerde kurulmaması, kurulmak zorunda ise dayanıklılığının arttırılması, gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Petrol rafinerileri Avrupa kıtasına yakın değil; çıkarılma oranı daha yüksek olan Asya kıtasına, hammadde kaynağına yakın kurulmalıdır.

Rafineri daha güvenli bir bölgeye taşınmalı; dağıtım ve ulaştırma işleri için deniz yolundan vazgeçilip kara ve demir yolları tercih edilmelidir. 

Sektör ile ilgili küçük ve orta ölçekli işletmeleri, Anadolu'nun farklı bölgelerine yayarak üretim tesisinden uzak tutmak gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Afetlere maruziyet konusunda en önemli ve bir o kadar da kritik noktayı işyeri seçimi oluşturmaktadır. Özellikle üretim alanlarının afete maruziyeti yüksek olan bölgelerde kurulmaması, kurulmak zorunda ise dayanıklılığının arttırılması, gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Marmara Depreminde tecrübe edildiği üzere yaşanan deprem sonucunda Tüpraş’ın İzmir Rafinerisi günlerce yanmış hem ekonomik açıdan hem de ekolojik açıdan birçok zarara sebebiyet vermiştir. Aynı zamanda bölgenin sınaî üretim bölgesi olması sebebiyle pek çok irili ufaklı üretim tesisi zarar görmüş ve bir kısmı tekrar açılmamak üzere kapanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum