Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #993563

Afet, meydana geldiği toplumlarda toplumun neredeyse tümünü kapsayan bir travmaya neden olmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri bu travma ile mücadele etmek için toplumların geliştirdiği kültürel kökenli yanıtlar arasında sıralanabilir?

I. Tüm toplum tarafından paylaşılan yeni sembollerin geliştirilmesi

II. Nesilden nesle aktarma

III. Kültürel normların afet sonrasında yozlaştırılması


Yalnız I

I ve II

Yalnız II

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Afet, meydana geldiği toplumlarda toplumun nerdeyse tümünü kapsayan bir travmaya neden olmaktadır. Bu travma ile mücadele etmek için toplumların geliştirdiği kültürel kökenli yanıtları Volkan (2005) şu şekilde özetlemektedir:
• Tüm toplum tarafından paylaşılan yeni uğraşların/ yeni sembollerin geliştirilmesi: Kültürel anlamda ortak sembollerin üretilmesi toplumların bir arada var olmasını kolaylaştırmaktadır. Anıtlar, sanat eserleri bu başlık altında değerlendirilebilir.
• Kültürel normların afet sonrasında değiştirilmesi/yozlaştırılması: Savaş, terör gibi afetlerde düşman olarak kabul edilen toplumun değerlerinin küçümsenmesi hatta aşağılanarak değersizleştirilmesi. Özellikle namus ve kadın üzerinden gerçekleştirilen aşağılama girişimleri bu durumlara örnek olarak verilebilir.
• Nesilden nesile aktarma: Toplumlar travmaya karşı tüm üyeleri bir arada tutacak yeni bir değer oluşturamadığı takdirde bu görev, gelecek kuşaklara devredilir. Yahudi soykırımı ile ilgili olarak günümüzde de devam eden girişimler-belgeseller, filmler gibi- bu başlık altında değerlendirilebilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum