Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #976191

I.Toplum temelinde yapılacak müdahalelerin dayandığı temel ilke, güvenliği sağlamak olmalıdır. II.Toplum temelli  psikososyal müdahalelerin temel amacı çocukları ve gençleri etken kimliğinden, edilgen  kimliğine doğru desteklemektir. III.Toplum temelli psikososyal müdahaleler planlanırken, farklı yaş gruplarının gelişimsel özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınmaz, tek bir plan oluşturulur. IV.Toplumsal müdahalelerin anne babaları ya da tüm aileyi de içermesi gerekir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri toplum temelli müdahaleler için doğrudur ?


I-IV

II-III

I-III

II-IV

III-IV


Yanıt Açıklaması:

Psikososyal çalışmalar planlanırken, çocukların kendilerini güvende hissetmeleri öncelikli tutulmalıdır. Dolayısıyla, toplum temelinde yapılacak müdahalelerin dayandığı temel ilke, güvenliği sağlamak olmalıdır. (I)

Afetler, beraberlerinde getirdikleri pek çok yıkıcı etki nedeniyle çocukların kendilerini yaşam üzerinde herhangi bir kontrolü olmayan, “edilgen” birer “mağdur” olarak görmelerine yol açmaktadır. Toplum temelli psikososyal müdahalelerin temel amacı çocukları ve gençleri bu “mağdur” kimliğin-den, “ayakta kalan” kimliğine doğru desteklemektir. Bir başka deyişle, edilgen kimlikten sıyrılıp, kendilerini etkin birer birey olarak algılamalarına yardımcı olmaktır. (II)

Toplum temelli psikososyal müdahaleler planlanırken, farklı yaş gruplarının gelişimsel özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak, buna uygun düzenlemeler yapılmalıdır. Küçük yaştaki çocukların psikososyal gelişimi ve uyumu açısından temel güven duygusu merkezî bir öneme sahiptir. (III)

Çocukların iyilik hâlini belirleyen en önemli etken, anne babalarının psikolojik iyilik hâli olduğundan, çocukları hedefleyen toplumsal müdahalelerin anne babaları ya da tüm aileyi de içermesi gerektiği unutulmamalıdır. (IV)

Yorumlar
  • 0 Yorum