Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #992658

Aşağıdakilerden hangisi afetlerin hemen hepsinde gözlenebilen ortak özelliklerden biri değildir?


Afetler, afet öncesi ile kıyaslandığında toplumun farklı kesimleri için yeni fırsatları beraberinde getirebilmektedir.

Afetler, afet öncesi ile kıyaslandığında toplumun farklı kesimlerinin kendilerine özgü bağımsız bir ekonomik kalkınma sağlamasına yol açmaktadır.

Afetler, afet öncesinde kendi kendine yetebilme kapasitesine sahip olan toplumun belirli bir süre dışarıya bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır.

Afetler, meydana geldikleri toplum ya da onun alt kesimlerinde geçici olarak statükoyu bozmaktadırlar.

Afetler, meydana geldikleri toplum ya da onun alt kesimlerinde fiziksel ve ekonomik alanlarda ve toplum üyelerinin yaşam durumlarında önemli sorunlara  yol açmaktadırlar.


Yanıt Açıklaması:

Genel olarak hemen hemen afetlerin hepsinde bazı ortak noktalar bulunmaktadır:
• Afetler, meydana geldikleri toplum ya da onun alt kesimlerinde geçici olarak-kısa ya da uzun süreli olabilir- normal işleyişi (statükoyu) bozmaktadırlar.
• Afetler, meydana geldikleri toplum ya da onun alt kesimlerinde fiziksel ve ekonomik alanlarda ve toplum üyelerinin yaşam durumlarında önemli sorunlara (ölüm, yaralanma gibi) yol açmaktadırlar.
• Afetler, afet öncesinde kendi kendine yetebilme kapasitesine sahip olan toplumun ya da onun alt kesimlerinin belirli bir süre dışarıya bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır.
• Afetler, afet öncesi ile kıyaslandığında toplumun farklı kesimleri için yeni fırsatlar, daha iyi koşulları beraberinde getirebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum