Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1032652

"Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile kırılganlık düzeyleri arasında ters yönlü bir ilişki vardır". Afetlerle kalkınma yaklaşımına göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu durumu destekleyen bir örnek olarak değerlendirilemez?


Afetlere karşı en kırılgan ülkeler sıralamasında, ilk beşte Madagaskar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Burundi ve Liberya yer almaktadır.

Afetlere karşı baş etme eksikliği bulunan ülkeler sıralamasında Afganistan, Sudan, Haiti, Yemen ve Çad ilk beşte yer almaktadır.

Afetlerle baş edebilme kapasitesi çok düşük olan az gelişmiş ülkelerin bir afet sonrasında toplumsal ve iktisadi yaşamı normalleştirebilmesi çok zahmetli olmakta ve uzun zaman almaktadır.

Gelişmişlik düzeyleri düşük ülkelerde yaşanan afetler sonrasında, yoksullar için kırılganlık nesilden nesile aktarılmakta ve bu ülkeler yoksulluk kısır döngüsünden kurtulamamaktadır.

Gelişmişlik düzeyleri düşük ülkeler, doğal afetler için en çok risk taşıyan bölgeler arasında olduklarından, ne yaparlarsa yapsınlar afetin yarattığı yıkımın önüne geçemezler.


Yanıt Açıklaması:

Afetlerden etkilenme oranı, afete maruz kalan ülkelerin fiziki ve beşerî altyapısına, afetle yaşama kültürüne, hazırlık düzeyine ve ilgili pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile kırılganlık düzeyleri arasında ters yönlü bir ilişki vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum