Afet Risk Azaltma Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #818388

Afet yönetimi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Afet oluştuktan sonra afeti yönetme girişimleri reaktif yaklaşım, afet oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yönetim anlayışı ise proaktif yaklaşım olarak ifade edilmektedir.

Artık terk edilmiş olan klasik afet yönetimi (diğer bir deyişle “kriz yönetimi”), daha çok afet oluştuktan sonra afet yaralarını sarmaya yönelik çalışmalar üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Meteorolojik afetlerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve risklerinin azaltılabilmesi için, tahmin ve erken uyarıların hazırlanması, bunların ilgili merkezi ve yerel yönetim birimlerine, kamu ve özel sektör kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve halka zamanında ulaştırılması çok önemlidir.

Afet yönetimi, afet risklerinin azaltılması; afetlerin şiddetinin ve oluşturacağı kötü sonuçlarının zararlarının önlenmesi ve azaltılması; senaryo ve olası hasar ve ihtiyaçların tahmin edilmesi; acil durumlara müdahaleye planlama ve hazırlık, erken uyarı, tahmin, izleme; afet sonrası hızlı etki ve ihtiyaç analizi; afet anında hızlı ve etkili müdahale ve iyileştirme; afet sonrası iyileştirme ve rehabilitasyon gibi süreçlerin toplamıdır.

Klasik afet yönetimi anlayışında afet oluşmadan önce afetin yönetilmesini sağlamak üzere afet risklerini azaltmayı ön planda tutarak, bütünleşik bir yaklaşımla tüm aktörlerin yetki, görev ve sorumluluklarının tanımlanmasına ve yapılan tanımlamaya uygun olarak uygulamaların gerçekleştirilmesine odaklanılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Artık terk edilmiş olan klasik afet yönetimi (diğer bir deyişle “kriz yönetimi”), daha çok afet oluştuktan sonra afet yaralarını sarmaya yönelik çalışmalar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Modern afet yönetimi anlayışında ise afet oluşmadan önce afetin yönetilmesini sağlamak üzere afet risklerini azaltmayı ön planda tutarak, bütünleşik bir yaklaşımla tüm aktörlerin yetki, görev ve sorumluluklarının tanımlanmasına ve yapılan tanımlamaya uygun olarak uygulamaların gerçekleştirilmesine odaklanılmaktadır. Buna göre E seçeneğinde verilen bilgi doğru değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum