Afet Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #974832

Aşağıdaki bilgilerden hangisi NATO Sivil Olağanüstü Hal Planlama Komitesi (CEPC) ile ilgilidir?


1947-1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa İktisadî İşbirliği Teşkilâtı (OEEC)’nin yerine oluşturulmuş uluslararası bir kuruluştur.

Sivil Korunma Grubu kapsamında faaliyetler AFAD Başkanlığı Sivil Savunma Dairesi’nce yürütülmekte ve Bölgesel Eğitim Merkezi olma yönündeki çalışmalar devam etmektedir.

Asya ve Pasifik’in bölgesel kolu olarak 1947 yılında kurulmuştur.

Başkanlık görevini yürüten Türkiye, halen ESC ülke temsilcisi olarak görev yapmaktadır.

1993 yılında BM ve afetten etkilenen ülkelerin yönetimlerine afet ve acil durumlara müdahale sürecine yardım etme amacıyla kurulmuştur.


Yanıt Açıklaması:

NATO Sivil Olağanüstü Hal Planlama Komitesi (CEPC): NATO ülkelerinin ve ortaklık ülkelerinin krizlerin, çatışmaların ve afetlerin sonuçlarının üstesinden gelebilmesi ve bu konuda yapılan hazırlıkların uluslararası yardımlaşma ile yürütülmesi amacıyla NATO bünyesinde kurulmuştur. Sivil halkın ve kritik altyapının Kimyasal, Biyolojik ve Radyolojik Ajanlarla Yapılacak Saldırılara Karşı Korunması ve bu konuda üye ülke ulusal makamlarının desteklenmesi, kriz, afet ve/veya saldırı durumlarında kritik alt yapının korunması, sivil halkın korunması ve insani yardım sağlanması Komitenin amaçlarındandır ). NATO Sivil Korunma Grubu kapsamında faaliyetler AFAD Başkanlığı Sivil Savunma Dairesi’nce yürütülmekte ve Bölgesel Eğitim Merkezi olma yönündeki çalışmalar devam etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum