Afet Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #994464

  1. Üniversiteler
  2. Meslek Odaları
  3. Sivil Toplum Kuruluşları

Yukarıdakilerden hangisine ya da hangilerine afet yönetimi sistemi içinde önemli görevler düşmektedir?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

U¨niversiteler gerek akademik araştırmalar gerekse eğitim çalışmaları ile ulusal afet yönetim modelinin oluşturulmasında ve etkin bir şekilde uygulanmasının sağlanmasında önemli bir potansiyele sahiptir. Birçok üniversite, afet yönetimine yönelik bilgi ve deneyim birikimini bünyelerinde oluşturdukları “uygulama ve araştırma merkezleri” ile kullanıma sunmakta, bu yolla afet yönetim sisteminin bir parçası haline gelmektedir. 

6235 Sayılı Kanun ile kurulan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, 6023 Sayılı kanun ile kurulan Türk Tabipler Birliği ve 1136 sayılı Kanun ile kurulan Barolar Birliği afet konusunda çalışmalar yürüten kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır ve afet yönetim sisteminin her aşamasına etkin katılımları gerekmektedir.

Halkın afet yönetimine katılımı, özellikle yerel düzeyde etkin afet politikalarının yürütülebilmesi için olmazsa olmaz bir unsurdur. Sivil toplum kuruluşları, afet yönetiminde karar verme ve uygulama süreçlerine sivillerin katılımının sağlanması bağlamında çok önemli bir işleve sahiptir. 

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum