Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1084387

I-Mavri Mira

II-Yunan Trakya Komitesi

III-Etnik-i Eterya

IV-Kordos Komitesi(Rum Göçmenler Derneği)

Fener Rum Patrikhanesi tarafından yönlendirilen veya yönetilen yukarıda ki  kuruluşların amaçlarını doğrudan engellemek amacıyla oluşturulan direniş cemiyetleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?


Şark Vilayetleri Müdafaa-i Hukuk-i Milliye Cemiyeti 

Trabzon Muhafaza-i Hukuk-i Milliye  Cemiyeti

İzmir  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Trakya Paşaeli  Cemiyeti

Hareket-i Milliye ve Redd-i İlhak Cemiyeti


Yanıt Açıklaması:

Yine Doğu Anadolu’yu savunma amaçlı olarak 4 Aralık 1918’de Vilayat-ı Şar-kıyye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti kurulmuştur. Merkezi İstanbul’da olan bu cemiyet Erzurum ve diğer doğu illerinde şubeler açmıştır.

Trakya’da Yunan işgal hazırlıkları ve Mavri Miracıların iddialarına karşı Cafer Tayyar Bey’in yardım ve desteği ile 1 Aralık 1918’de Trakya Paşaeli Müdafaa-i He-yet-i Osmaniye Cemiyeti kuruldu.

İzmir’in Yunan’a verilme tehlikesine karşı, 17. Kolordu Komutanı Nurettin Pa-şa’nın yardım ve desteği ile Türk aydınları tarafından 1 Aralık 1918’de İzmir Mü-dafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyet, İzmir’in Türklüğü konu-sunda dünya kamuoyunu aydınlatma gayreti içinde olmuştur. Mart 1919’da düzen-lediği kongre ile İzmir ve vatan üzerinde oynanan oyunlara karşı gerekirse silahlı mücadeleye gireceklerini İtilaf Devletleri’ne ve kamuoyuna duyurmuştur. Bu cemi-yetle iş birliği hâlinde Redd-i İlhak prensibini savunan İzmir Müdafaa-i Vatan He-yeti de kurulmuştu. İzmir’in işgalinden önce büyük bir miting düzenleyen bu ce-miyet Batı Anadolu’da millî direniş ruhunun oluşmasında öncülük etmiştir.

Yunan işgaline karşı Batı Anadolu’da bu teşkilatlanmalar olurken, Trabzon merkezli bir Rum Pontus devleti tehlikesine karşı Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, Çukurova bölgesinin Fransızlara verileceği tehlikesine karşı bu bölgenin haklarını savunmak amacıyla Adana Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiye-ti kurulmuştu.

Yorumlar
  • 0 Yorum