Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1140166

Kişiliğe dair aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Bireyin zaman geçse de değişmeyen tutarlı davranışlarıdır. 

Bireyin kendine özgü duygu, düşünce ve davranış kalıplarıdır. 

Bireyin kişilik davranışları, çevresiyle kurduğu ilişkilerden etkilenir. 

Bireyin diğer bireylerden farklı ve ayırıcı nitelikte olan davranışlarıdır. 

Herkesin sergileyebileceği davranışlar bütünüdür.  


Yanıt Açıklaması:

Kişilik bireyin davranışının, bireye bir toplum içinde anlam veren, değer kazandıran ve onu toplumdaki diğer bireylerden farklılaştıran yönlerinin toplamı olarak tanımlanmaktadır. Bir diğer tanım da bireyin fiziksel ve sosyal çevreyle ilişki kurma biçimini şekillendiren, bireyi diğerlerinden ayıran, kendine özgü duygu, düşünce ve davranış kalıplarıdır. 

Bu tanımlara dayanarak kişilikten söz edebilmemiz için, bireyin davranışının diğer bireylerden farklı ve ayırıcı nitelikte olması gerekir. Kişilik, herkesin sergileyebileceği davranışlar yerine diğer bireylerde görülmeyen, bireye özgü davranış niteliğinde olmalıdır. Bireyin davranışının zaman geçse de değişmeyen tutarlı bir yapıda olması önemlidir. Örneğin bir birey, kendisine el şakası yapıldığında saldırganca davranıyor ve bu durumla karşılaştığı her ortamda bu davranışı tekrarlıyorsa, bu davranış o bireyin kişilik davranışıdır diyebiliriz. 

Kişiliğin, bireyin davranışlarını etkileyen bir başka unsuru da ilişki kurma şeklidir. Bireyin kişilik davranışları, çevresiyle kurduğu ilişkilerden etkilenir. Kişiliğin oluşması ve gelişmesinde biyolojik faktörler de etkili olabilmektedir. Her yenidoğan, farklı özelliklere sahip olarak doğar. Aynı ailede büyüyen, aynı ortamın koşullarına maruz kalan iki kardeş, farklı kişilik özellikleri gösterebilir ve farklı kişilikleri nedeniyle birbirlerinden farklı davranışlar sergileyebilirler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum