Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1198040

Ahmet: “Kısaca bunu mu demek istiyorsunuz?”

Seda:  “Uyarman çok iyi oldu. Hiç bu açıdan düşünmemiştim.”

Deniz: “Yeni bir şehre taşınmanın sizi başlangıçta rahatsız etmesi çok olağan bir durum.” 

Yukarıda verilen cümleler ile kişilerin kullandıkları dinleme becerilerinin eşleştirilmesi hangisinde doğru verilmiştir?


Ahmet-özetleme, Seda-yargılamadan uzak durma, Deniz-olumlu yaklaşma

Ahmet-netleştirme, Seda-yargılamadan uzak durma, Deniz-olumlu yaklaşma

Ahmet-netleştirme, Seda-sorumluluk alma, Deniz-olumlu yaklaşma

Ahmet-olumlu yaklaşma, Seda-sorumluluk alma, Deniz-beden dilini kullanma

Ahmet-özetleme, Seda-sorumluluk alma, Deniz-netleştirme


Yanıt Açıklaması:

Özetleme: Kurulan iletişim sonucunda, ortak bir anlayışın gelişebildiğinin belirtisi, iletinin aynı anlama gelen farklı cümlelerle özetlenebilmesidir.
 “Kısaca bunu mu demek istiyorsunuz?”  cümlesi örnek verilebilir. 

Yargılamadan uzak durma: Kuşkusuz dinleyici, iletinin yanında ya da karşısında düşünceler taşıyabilir; karşısındaysa, olabildiğince yargılamadan dinlemeye çalışmalıdır. Konuşanın bakış açısını anlamaya çalışmalıdır. Bu, onu onaylamak ya da onunla aynı düşüncenin paylaşılması demek değildir. Dinleyenin yorumu, yargılama içermemelidir.  “Uyarman çok iyi oldu. Hiç bu açıdan düşünmemiştim.” cümlesi örnek verilebilir. 

Olumlu yaklaşma: Etkin dinleme, kişinin kendisine konuşanla ya da iletiyle ilgili olumlu sorular yönelterek olumlu düşünceler geliştirmesini sağlayabilir. İletiyi anlamlandırmak için zaman zaman, dinleyicinin konuşmacının yerine kendini koyarak onu anlamaya çalışması (empati kurması) önemlidir. “Yeni bir şehre taşınmanın sizi başlangıçta rahatsız etmesi çok olağan bir durum.” cümlesi örnek gösterilebilir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum