Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1273771

Arkadaşı ile dertleşen Merve Hanım; "az önce farklı bir psikolog randevusundan çıktım, beni o kadar iyi dinledi ki, ne araya girip soru sordu ne de yorum yaptı. Sabırla konuşmamın bitmesini bekledi. İlk defa içinde bulunduğum duygu durumunu bu kadar güzel ifade edebildim ve ilk defa doğru anlaşıldığımı hissettim" demiştir.

Merve Hanım'ın bahsettiği psikolog, danışanından doğru bilgileri almak ve doğru geri bildirimde bulunmak için çaba harcayarak yaptığı dinleme türü, aşağıdakilerden hangisidir?


Aktif dinleme

Etkin dinleme

Pasif dinleme

Yansıtıcı dinleme

Empatik dinleme


Yanıt Açıklaması:

Bireyler arası kusursuz bir sözel iletişimde dinleyici, iletilerin tümünü kolayca anlar; ama her zaman böyle olmayabilir. İletişim kazaları yaşanabilir. Zaman zaman oluşan yanlış ya da eksik anlamaları önlemek için, etkin bir dinleme şarttır. Alınan iletiyle ilgili yorumlama, soru sorma, cevap verme kısaca, geri bildirimde bulunmak için bir çaba harcanan dinleme, etkin dinlemedir. Etkin dinleme, iletişimde bulunulan kişilerin görüşlerini, sözlerini kesmeden iletmelerine izin vermeyi gerektirir. İletileri alırken, dinleyenin dikkatli bir sessizlik içinde bulunması kaçınılmazdır. Konuşmadan, karşıdakinin sözlerini bitirmesine izin vererek dinlemek, etkin dinlemenin ön koşuludur. Etkin dinleme, kişinin kendisinin söyleyeceklerini düşünmeyi bırakıp konuşmacının sözlerine yoğunlaşarak iletiyi anlamasını gerektirir. İletiyi sonuna kadar dinlemeden değerlendirerek sonuca varmak etkin dinlemeyi engeller. Hiç kimse, hem konuşup hem dinleyemez. Etkin dinleme sabır gerektiren zorlu bir süreçtir.

Yorumlar
  • 0 Yorum