Etik Deneme Sınavı Sorusu #1085546

Etiği bir bilgi alanı olarak tanıma konusunda aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?


İnsan için bilginin önemi ve her türlü bilme uğraşının kendini bilmekle olan bağlantısı etiğin temelini oluşturur.

Etiğe olan gereksinim insanın kendini bilme konusunda yetersiz kalmasından ileri gelir.

Etik, felsefede tarihi çok eski olmakla birlikte felsefenin yeni alanlarından biri olan “değer felsefesi” ile yakından ilişkilidir.

Etik ile değer felsefesinin kesişme noktası, insanlar arası ilişkileri belirleyen şeylerin “değerler “ olmasına karşılık, dünyada neden bu kadar çok “kötülüğün” var olduğudur.

Etik, “iyi olma”, “adil olma”, “erdemli olma” konusunda davranış ölçüleri verir.


Yanıt Açıklaması:

Etik, felsefenin temel bir dalı olarak kendine özgü soruları olan bir bilgi alanıdır.  Etik, normlar ortaya koyma işi değildir. Normlar ortaya koyma çabasında olmadığı gibi, ortaya konmuş normları değerlendirebilecek biricik yoldur. Kimi koşullara bağlı şekilde oluşmuş veya oluşturulmuş bu normlar bütününe etik denmesi, etik ile ahlâkın aynı sayılmasından dolayıdır. Başka türde bir davranış ölçüsünü ele alalım: “Yalan söylemek kötüdür”. Burada ahlâkın yaptığı şey, doğru davranmanın yalnızca ölçüsünü vermektir. Oysa etik, “doğru” davranmanın ölçüsünü belirten bu ifadenin ne demek olduğunu, ne anlama geldiğini; her koşulda, her durumda bu ölçünün doğru eyleme götürüp götürmeyeceğini soru konusu yapar. Doğru yanıt E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum