Genel Muhasebe 1 Deneme Sınavı Sorusu #623246

Türk Ticaret  Kanunu’na göre  işletmeler,  muhasebe kayıtlarını Türkçe  ve Türk Lirasına göre gerçekleştirmek zorundadır. İşletme kasasındaki yabancı paraları  kendi  para  cinsinden de takip  etmek  isterse aşağıdaki hesaplardan hangisini kullanır?


Bankalar Hesabı

Yabancı Paralar Kasası Hesabı

Kasa Hesabı

Nazım Hesaplar

Alınan Çekler Hesabı


Yanıt Açıklaması:

İşletmenin sahip  olduğu  yabancı paraların kullanılması durumunda yapılan ödemeler yabancı paraların ilk alış kuru  değeri üzerinden Türk Lirası olarak kasadan  çıkışı  gerçekleştirilir. Yabancı paralar kasadan çıktığında Türk Lirası  değeri üzerinden alacaklandırılır. Böylece Yabancı Paralar  Kasası  hesabının borç  kalanı ilk  alış kuru  değerine  bölünerek kasada bulunması gereken yabancı para  miktarının  tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Ancak  işletme için yabancı paraların miktarının  takip  edilmesi önemli  ise bu durumda Nazım Hesaplar  yardımıyla yabancı paraların takibi  gerçekleştirilebilir.

Nazım Hesaplar; bir işletmenin alacağı, borcu ve varlıkları ile ilgili olmayan ancak bunların açıklanması için kullanılmak üzere Muhasebe Planında bulunan ana hesaptır.

Eğer işletme, kasasındaki yabancı paraları  kendi  para  cinsinden de takip  etmek  istiyorsa, Nazım Hesaplar kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum