Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #1104982

 Beğenilerin çok kişisel olduğunu ima ederek ‘zevkler ve renkler tartışılmaz’ deyişiyle ifade ettiğimiz yargılar üzerine düşünen bazı düşünürler, genel bir kural bulmanın mümkün olup olmadığını sorgulamışlardır.

Aşağıdakilerden hangisi, düşünce geleneğinde önemli kırılmaların yaşandığı 18. yüzyılın Aydınlanmacı düşünürlerinden Immanuel Kant’ın görüşlerindendir?


Beğeni sahibi insan, hangi sanat eserlerinin diğerlerinden daha iyi olduğunu kendi yetileriyle belirler.

Bir eseri güzel bulmamızın nedeni, insanlarda ortak olan bir estetik algıya hitap etmesidir.

Beğeni sahibi insanlar uzlaşarak zamanla evrensel bir zevk standardı belirlerler.

Beğeni sahibi insanlar hangi sanat eserinin daha iyi olduğu konusunda zamanla belli bir noktada uzlaşacaktır.

Sanat eserinin güzellik ve estetik değerini belirleyen bizim yargılarımızdır.


Yanıt Açıklaması:

David Hume beğeni sahibi insan, hangi sanat eserlerinin diğerlerinden daha iyi olduğu konusunda bir uzlaşıya varılmasını sağlayan bazı yetilere sahiptir. Hume’a göre bu insanlar zamanla belli bir noktada uzlaşacak ve böylece evrensel bir ‘zevk standardı’ belirleyeceklerdi. Kant, güzellik ve estetik değerlerini açıklamaya çalışırken; bu durumun sadece bizim yargımıza bağlı olmadığını, bizzat sanat eserinin kendi özellikleriyle ilgili olduğunu göstermeye çalışmıştır. Bu anlayışa göre, güzellik ve estetik gibi değerler, evrensel nitelikler taşır. Bir eseri güzel bulmamızın nedeni; ondaki denge, uyum, oran, ahenk gibi unsurların, insanlarda ortak olan bir estetik algıya hitap etmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum