İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1167162

4857 Sayılı İş Kanunu’nun kişiler bakımından uygulama alanı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


İşçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar alt işverendir.
Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işveren vekili denir.
İşveren yalnızca, şirket, dernek, sendika gibi özel hukuk tüzel kişisi veya devlet, üniversite, belediye gibi kamu hukuku tüzel kişisi olabilir.
İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere alt işveren denir.
Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz.

Yanıt Açıklaması: A şıkkı yanlıştır. İşçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işverendir. B şıkkı yanlıştır. Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi denir. C şıkkı yanlıştır. İşveren gerçek kişi olabileceği gibi, şirket, dernek, sendika gibi özel hukuk tüzel kişisi veya devlet, üniversite, belediye gibi kamu hukuku tüzel kişisi olabilir. D şıkkı yanlıştır. İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir. E şıkkı doğrudur. Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi süretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi takdirde asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıcından itibaren asıl işverenin işçisi sayılacaktır.
Yorumlar
  • 0 Yorum