Kamu Mali Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #914779

Vergi mükellefi olan seçmenlerin devlet tarafından sunulan mal ve hizmetlerin kendilerine olan maliyetlerini fark etmemelerinden dolayı, kamusal mal ve hizmetlere olan taleplerini sürekli arttırmalarını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Mali yanılsama

Mali saydamlık

Kamusal tercihler kuramı

Strateji

Hesap verilebilirlik


Yanıt Açıklaması:

Mali yanılsama, Vergi mükellefi olan seçmenlerin devlet tarafından sunulan mal ve hizmetlerin kendilerine olan maliyetlerini fark etmemelerinden dolayı, kamusal mal ve hizmetlere olan taleplerini sürekli arttırmalarıdır. 

Kamusal Tercihler Kuramı: Bu yaklaşıma göre kamu harcamalarının artışı politik süreçle ilişkilendirilmektedir. Politik süreç içerisinde yer alan aktörler (seçmenler, politikacılar, bürokratlar, baskı gruplar) kamu harcamalarını arttırmaktadır. 

Hesap verilebilirlik: Bir kurumdaki görevlilerin, yetki ve so- rumluluklarının kullanılmasına ilişkin olarak, ilgili kişiler karşı cevap verebilir olma, bunlara yönelik eleştiri ve talepleri dikkate alarak bu yönde hareket etme ve bir başarısızlık, yetersizlik ya da hileka^rlık durumunda sorumluluğu üzerine alma gerekliliğidir.

Mali Saydamlık: Hüku^metin yapısının ve işlevlerinin, uygulayacağı maliye politikası konusundaki niyetlerinin, kamu kesimi hesaplarının ve mali hedeflerinin kamuya açık olmasını ifade eder.

Dolayısıyla doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum