Kamu Mali Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #954565

Endüstrileşmiş ülkelerin çoğunda uzun bir zamandır çok yıllı bütçeler hazırlanmakta ve çok-yıllı bütçelemeye başvurulmaktadır. Son yıllarda bu eğilim sadece gelişmiş ülkelerde değil gelişmekte olan ülkelerde de yaygınlaşmıştır. Aaron Wildavsky’e göre, bütçelemenin sadece  bir yıllık temelde ele alınmasının ve uygulanmasının   sakıncalardan biri olan uzağı görememe sorunu nedir?


Uzağı görememe sorunu, uzun vadeli programlarla ilgili gelecek yıllarda yapılması gerekecek büyük miktarlardaki tahsisler gizleneceği için ödeyebileceğinden daha fazla miktarın harcanmasına ve mali disiplin sorunlarına yol açabilecektir.

Uzağı görememe sorunu olarak, bütçe rakamlarında yıldan yıla ortaya çıkan artış yönündeki değişmeler daha geniş bir gelecek görünümüne bakılabilmesini engelleyecektir.

Uzağı görememe sorunu, sadece gelecek yılın harcamaları yeniden gözden geçirilebilecek ve uzun vadeli bir bakış açısıyla harcamalar hem görülemeyecek hem de uzun vadeli programlar yeterince kontrol edilemeyecektir.

Uzağı görememe sorunun temelinde, programların gelecek yıllardaki maliyetlerinin, beklenen bütçe gelirleri ile karşılaştırılması ve yeniden gözden geçirilmesi pek mümkün olamayacaktır.

Uzağı görememe sorunun temelinde, bütçelerin sadece bir yıllık temelde hazırlanmasının en önemli yetersizliği olarak ortaya çıkmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Uzağı İyi Görememe (Miyopluk) Sorunu: Sadece gelecek yılın harcamaları yeniden gözden geçirilebilecek ve uzun vadeli bir bakış açısıyla harcamalar hem görülemeyecek hem de uzun vadeli programlar yeterince kontrol edilemeyecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum