Kamu Mali Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #913672

"Aaron Wildavsky’e göre çok yıllı bütçeleme uzun vadeli bir perspektif içinde kaynak tahsisine bakılması sayesinde rasyonel bütçesel tercihlerin arttırılması için uzun yıllardır savunulan ve bir grup ülkede uygulama alanı bulan bir bütçe reform önerisi olmuştur. Bütçelemenin sadece bir yıllık temelde ele alınması ve uygulanması yapısında birtakım sakıncaları barındırmaktadır." Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu sakıncalardan birisi değildir?


Uzağı İyi Görememe (Miyopluk) Sorunu

 Aşırı harcama sorunu 

Çok yıllı tahminler

 Aşırı tasarruf sorunu

Dar görüşlülük 


Yanıt Açıklaması:

Aaron Wildavsky’e göre çok yıllı bütçeleme uzun vadeli bir perspektif içinde kaynak tahsisine bakılması sayesinde rasyonel bütçesel tercihlerin arttırılması için uzun yıllardır savunulan ve bir grup ülkede uygulama alanı bulan bir bütçe reform önerisi olmuştur. Bütçelemenin sadece bir yıllık temelde ele alınması ve uygulanması yapısında birtakım sakıncaları barındırmaktadır. Aaron Wildavsky’e göre bu sakıncalardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

 • Uzağı İyi Görememe (Miyopluk) Sorunu: Sadece gelecek yılın harcamaları yeniden gözden geçirilebilecek ve uzun vadeli bir bakış açısıyla harcamalar hem görülemeyecek hem de uzun vadeli programlar yeterince kontrol edilemeyecektir.

• Aşırı Harcama Sorunu: Uzun vadeli programlarla ilgili gelecek yıllarda yapılması gerekecek büyük miktarlardaki tahsisler gizleneceği için ödeyebileceğinden daha fazla miktarın harcanmasına ve mali disiplin sorunlarına yol açabilecektir.

 • Muhafazakarlık Sorunu: Bütçe rakamlarında yıldan yıla ortaya çıkan artış yönündeki değişmeler daha geniş bir gelecek görünümüne bakılabilmesini engelleyecektir.

 • Dar Görüşlülük Sorunu: Programların gelecek yıllardaki maliyetlerinin, beklenen bütçe gelirleri ile karşılaştırılması ve yeniden gözden geçirilmesi pek mümkün olamayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum