Kamu Mali Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #954745

Tavandan tabana bütçeleme anlayışı nedir ve niçin ihtiyaç duyulur?


Bütçe politikaları olarak gelecek dönemlerde harcama büyüklüklerini değiştirebilecek borç servisi, bütçe dışı kuruluşlara yapılan transferler, vergi politikalarının uygulanmasıdır.

Yapısı gereği çok yıllı bir perspektifte ele alınması gereken bütçe kapsamındaki yatırım harcamalarının gelecek dönemlere aktardığı mali yüklerin tespitdir.

Gelecek bir dönemde belirli bir olayın gerçekleşmesi veya belirli şartların ortaya çıkması ha^linde doğacak mali harcama yükümlülükleri ifade eden koşullu yükümlülüklerdir

Gelecek bir dönemde belirli bir olayın gerçekleşmesi veya belirli şartların ortaya çıkması ha^linde doğacak mali harcama yükümlülükleri ifade eden koşullu yükümlülüklerdir.

Çok yıllı bütçeleme, tavandan-tabana kaynak çerçevesini, mevcut politikaların cari ve orta vadeli maliyetlerinin aşağıdan yukarıya doğru tahmin edilmesini ve son olarak da bu maliyetlerin var olan kaynaklarla eşleştirilmesini içerir.


Yanıt Açıklaması:

Tavandan Tabana Bütçeleme Anlayışı;  Hüku^metlerin öncelikleri ve yapısal reformları da esas alınarak mali hedefleri belirten ve gelir ve gider tahminlerini ortaya koyan bir çerçevedir. Çok yıllı bütçeleme, tavandan-tabana kaynak çerçevesini, mevcut politikaların cari ve orta vadeli maliyetlerinin aşağıdan yukarıya doğru tahmin edilmesini ve son olarak da bu maliyetlerin var olan kaynaklarla eşleştirilmesini içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum