Kamu Mali Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #954552

Birçok batılı ülkelerde, daha stratejik, çok-yıllı bir bütçe planlaması perspektifi aracılığıyla, mali politikaların kredibilitesinin ve tahminlerin yapılabilmesi için uzun a vadeli harcama sistemleri ve mali öngörüleri geliştirilmektedir. Böyle uzun vadeli mali öngörülere neden ihtiyaç duyulur?


Mevcut bütçe politika ve programlarının uzun dönemde süründürülebilir olup olmadığının tahmin edilmesi ve tespiti yoluyla istenmeyen harcama eğilimlerinin önceden belirlenmesini sağlayan bir tür erken uyarı sistemleri kurmak amacıyla uzun vadeli mali öngörülere ihtiyaç duyulur.

Uzun vadeli öngörüler, mevcut bütçe politika ve programlarının uzun dönemde olması,    hükümet politikalarıyla ilgilidir.

Mevcut bütçe politika ve programlarının uzun dönemde olmasının temel amacı Franasa, Hollanda, Danimarka gibi OECD ülkeleri ile ortak uyum sağlamak için yapılmaktadır.

Hükümetler için mikro ekonomik parametreleri ve varsayımları daha ön plana çıkarmak için seçilen bir yoldur.

Hükümetin kaynak harcamalarını,  geçmiş yıllara dayanarak ayarlamasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Uzun vadeli mali öngörüler mevcut bütçe politika ve programlarının uzun dönemde sürdürülebilir olup olmadığının tahmin edilmesi yoluyla istenmeyen harcama eğilimlerinin önceden belirlenmesini sağlayan bir tür erken uyarı sistemleridir. Dolayısıyla çok yıllı bütçeleme ile önemli bir ilişki mevcuttur. Bu öngörülerin çok yıllı bütçelemeyi önemli oranda destekleyici ve yönlendirici olabilmektedir. Uzun vadeli mali öngörüler, mevcut hükûmet politikalarının belli bir süreçte (on yıl ve üzeri) mali sürdürülebilirliğinin tartışılmasına bir temel oluşturmaktadır. Bu, gelecek bir dönemde tasarlanan kamu gelirleri ve harcamalarının açık demografik, makroekonomik, mikro ekonomik ve diğer varsayımlar temelinde modellenmesiyle yapılır.  

Yorumlar
  • 0 Yorum