Kamu Mali Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #920100

Aşağıdakilerden hangisi devletin özel mallarının özelllikleri arasında yoktur?


Haczedilebilirler

Uyuşmazlıklarında adli mahkemeler yetkilidir

Yararlanma genel olarak ücretsizdir

Yönetimleri özel kurallara tabidir

Karşılıksız devredilemezler


Yanıt Açıklaması:

Haczedilebilirler
Devletin kamu mallarının özelliklerinden olan haczedilmezlik kuralı, devletin özel malları için geçerli değildir. Bununla birlikte haczedilmezlik kuralı, çok istisnai durumlarda devletin özel mallarına da uygulanmaktadır.

Karşılıksız Devredilemezler
Devletin özel malları ancak bedeli karşılığında devredilebilirler. Bununla birlikte, kanunlarla, devletin özel mallarının bazı kurumlara veya hizmetlere bedelsiz devir ve terki söz konusudur. Örneğin yol, meydan, otopark, yeşil alan gibi imar uygulaması yapılacak yerlerde, devlete ait arazi ve arsaların belediyelere, ortak kullanım amacıyla bedelsiz terkedilmesi gibi. Kamuya terk olarak bilinen bu uygulama sürekli tahsis niteliği taşımaktadır.
Devletin kamu mallarının özelliklerinden olan, “tescil edilmeme” kuralının aksine, devletin tüm özel taşınmaz malları, ilgili kamu kurum ve kuruluşu adına tapu kütüğüne kaydedilirler. Taşınır niteliktekilerden kara taşıtları trafik siciline, gemiler gemi siciline, uçaklar uçak siciline yazılırlar. Resmi dairelerde bir yıldan fazla kullanılan demirbaş eşya ve malzemeler ise ayniyat defterlerine kaydedilirler.

Yönetimleri Özel Kurallara Tabidir
Devletin özel malları esas itibariyle, özel hukuk kurallarına tabi ise de, iç ilişkilerinde bir takım kamu hukuku kurallarına tabidir. Örneğin tapulu bir devlet arazisi bir gerçek kişi tarafından kiralandığında, devletle kiracı arasındaki ilişkilerde borçlar hukukunun kira sözleşmesine ilişkin hükümleri uygulanırken, bu taşınmazın yönetimi, gelirlerinin tahsili, bunların devlet kayıtlarına intikali ve denetimi konularında kamu hukuku kuralları uygulanır.

Uyuşmazlıklarında Adli Mahkemeler Yetkilidir
Devletin kamu mallarının aksine, devletin özel malları ile ilgili uyuşmazlıklarla ilgili davalar adli yargıda görülmektedir. Ancak devletin özel bir malı üzerinde görülen kamu hizmeti ile ilgili uyuşmazlıkta durum tartışmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum