Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215962

Sözleşmeli personel hakkında hangisi söylenebilir?


Sözleşmeli personelistihdamına ilişkin bir diğer olgu, 1980 öncesinde kural olan bu istihdamın, 1980 sonrasında neredeyse kimi kamu idareleri için kural istisnai biçimine gelmesidir.

Sözleşmeli personelin genel rejiminin düzenlendiği 657 sayılı Yasa’nın 4/B hükmü, Yasa’nın kabul edildiği yıl olan 1965 sonrasında sürekli değişikliğe uğ- ramış ve yapılan değişikliklerle kural bir istihdam biçimi olmaktan çıkmıştır.

Genel rejim 4/B olmakla birlik-te, 1980 sonrası esneklik politikaları çerçevesinde, kamu idarelerinde, 4/B statü- sünden farklı sözleşmeli personel rejimleri ortaya çıkmıştır.

657 sayılı Yasa’ya göre, sözleşmeli personel, kalkınma planı, yıllık program ve işprogramlarında yer alan önemli projelerin gerçekleşmesi için şart olan, zaruri ve olağan ha^llere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde istihdam edilir.

Sözleşmeli personel,Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde belirlenen po- zisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılan kamu hizmeti görevlileridir.


Yanıt Açıklaması:

Sözleşmeli personelistihdamına ilişkin bir diğer olgu, 1980 öncesinde istisnai olan bu istihdamın, 1980 sonrasında neredeyse kimi kamu idareleri için kural istihdam biçimine gelmesidir.

Sözleşmeli personelin genel rejiminin düzenlendiği 657 sayılı Yasa’nın 4/B hükmü, Yasa’nın kabul edildiği yıl olan 1965 sonrasında sürekli değişikliğe uğ- ramış ve yapılan değişikliklerle istisnai bir istihdam biçimi olmaktan çıkmıştır.

657 sayılı Yasa’ya göre, sözleşmeli personel, kalkınma planı, yıllık program ve işprogramlarında yer alan önemli projelerin gerçekleşmesi için şart olan, zaruri ve istisnai ha^llere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ih- tiyaç gösteren geçici işlerde istihdam edilir.

Sözleşmeli personel,Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde belirlenen po- zisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum