Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1191952

Aşağıdakilerden hangileri Amir Durumundaki Memurların Ödev ve Sorumlukları arasında yer alır?

I. Kanun ve diğer mevzuatla belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan sorumludurlar

II. Maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten sorumludurlar

III. Memurlarının hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar

IV. Maiyetindeki memurlardan özel bir çıkar temin edecek talepte bulunmaktan sorumludurlar


Yalnızca I ve III

Yalnızca II ve IV

I.II.IV

I.II.III

II.III.IV


Yanıt Açıklaması:

Devlet Memurları Kanunu, amir durumundaki memurların ödev ve sorumluluklarını özel olarak düzenlemiş ve genel olarak memurlardan farklı unsurları hüküm altına almış ve amir-memur ilişkisini belirli esaslara bağlamıştır (madde 10).

Memurlar, “amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun ve diğer mevzuatla belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar.” Böylece, amirler, başında oldukları kuruluş ve birimlerin hukuki olarak belirlenmiş görevlerini tam ve zamanında yapmak ve yaptırmaktan, aynı zamanda astlarını yetiştirmek ve kontrol etmekten sorumludurlar. Amirler, astlarına hakkaniyete uygun ve eşitlik içinde davranırlar. Amirler, amirlik yetkisini hukuka uygun kullanır, kanunsuz emir veremezler. Ayrıca, amir, maiyetindeki memurdan özel bir çıkar temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.

Bu açıklamalar ışığında ‘’ maiyetindeki memurlardan özel bir çıkar temin edecek  talepte bulunmaktan sorumludurlar’’ ifadesi yanlış olduğundan doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum