Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1225332

Boşluğu aşağıdaki seçeneklerden hangisi tamamlamaktadır?

Kamu görevlisi “kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir”, tanımı … sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer almaktadır.


5237

657

129

2914

5393


Yanıt Açıklaması:

Kamu görevlileri farklı ayrımlara tabi tutulabilmekle birlikte, kuramsal olarak temelde dört ana kümeye ayrılabilir. Bu dört küme, hizmetin yürütülmesinde farklı yönlere isabet ettiği gibi, farklı statülere de dayanırlar. Kamu görevlileri kuramsal olarak aşağıdaki dört ana kümeye ayrılabilir:

  • Kamu Personeli
  • Seçilmişler
  • Yükümlüler
  • Gönüllüler

Bu kuramsal ayrım, pozitif hukukta da yansımasına bulmuştur. Ayrıma ilişkin pozitif hukuktaki temel düzenleme, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer almaktadır (md. 6). Buna göre, kamu görevlisi “kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir”. Türk Ceza Kanunu, kamu hizmetlerinin yürütülmesine herhangi bir biçimde katılan bütün gerçek kişileri kamu görevlisi olarak görmektedir. Yasadaki kapsam, genel olarak kamu personelini, seçilmişleri, yükümlüleri ve gönüllüleri kapsamaktadır. Bu kişiler, Ceza Kanunu uygulaması yönünden kamu görevlisidirler. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum