Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1258555

İdari hizmet sözleşme­sinin unsurları aşağıdakilerden hangisidir?


Tarafların ayrıcalıklı konumu yoktur.

Taraflar tek taraflı değişiklik yapamaz.

Taraflardan biri idaredir.

Karşılıklılık durumu söz konusudur.

Kamu yararı mevzu bahis değildir.


Yanıt Açıklaması:

İdari hizmet sözleşmesinin nitelikleri, özellikle Danıştay’ın kararları ve dokt­rindeki tartışmalarla açıklığa kavuşmuştur. Bu çerçevede, idari hizmet sözleşme­sinin unsurları şunlardır;

  • Taraflardan biri idaredir,
  • İdarenin karşı tarafa göre üstünlüğü söz konusudur,
  • Sözleşmenin konusu kamu hizmetinin yürütülmesidir.

Taraflardan biri idaredir. İdari hizmet sözleşmesinin birinci unsuru, sözleşme­nin taraflarından bir tanesinin idare olmasıdır. Ancak belirtmek gerekir ki, ida­renin taraf olduğu her hizmet sözleşmesi idari hizmet sözleşmesi değildir. İdare, herhangi bir pozisyon işgal etmeyen kişilerle, özel hukuka bağlı olarak hizmet sözleşmesi akdedebilir.

İdarenin karşı tarafa göre üstünlüğü söz konusudur. İdari hizmet sözleşmesinin bir diğer unsuru idarenin diğer tarafa göre, ayrıcalıklı konumudur. Buna göre, idare, sözleşmede tek taraflı değişiklik yapma ya da yaptırım uygulama yetkisi­ne sahiptir. Bu olgunun nedenselliği, kamu yararı ilkesinde düğümlenmektedir. İdare kamu yararının gerektirdiği durumlarda, üstün konumuna bağlı yetkilere sahiptir. Böylece, özel hukuk sözleşmelerindeki karşılıklılık durumu, idari hizmet sözleşmelerinde idarenin üstün ve düzenleyici yetkisinin varlığına geçmektedir.

Sözleşmenin konusu kamu hizmetidir. İdari hizmet sözleşmesinin üçüncü unsuru, sözleşmenin konusunun, kamu hizmeti olmasıdır. Ancak, bu unsur tek başına, bir hizmet sözleşmesinin idari hizmet sözleşmesi olması için yeterli ko­şul değildir. Konusu kamu hizmeti olup, özel hukuka bağlı bir hizmet sözleşme­si de olabilir.

Doğru cevap C’ dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum