Kamu Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #951074

Kamuda ve özel sektörde insan kaynakları yönetimiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Özel sektörde insan kaynakları yönetiminde beşeri sermaye ile daha çok ilgiliyken, kamuda ana para önemlidir.

Özel sektörde maddi ve sosyal haklar tek yönlü yasalarla düzenlenirken kamuda karşılıklı görüşmeler yoluyla belirlenir.

Özel sektör hizmetleri yasal ve biçimsel kurallara göre belirlenirken, kamuda eylem serbestisi kurum yöneticisi tarafından sınırlanır.

Özel sektör hizmetleri topluma açık ve toplumsal denetime uygun biçimde işlerken kamuda personel denetimi toplumdan gizli yürütülür.

Özel kesime göre kamu kesiminde çalışanların hizmet güvenliği daha iyi sağlanmış ve korunmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Genel olarak kamu hizmetleri, herkesi ilgilendiren, “kazançtan” daha çok “kamu yararı” düşüncesi ağır basan faaliyetlerden oluşur. Özel kesimdeki işlerin amacı doğrudan “kâr”a yöneliktir. Özel kesim yöneticileri, çalışanların maddi ve sosyal hakları konusunda karşılıklı görüşmeler yoluyla belirli çözümler gerçekleştirdikleri hâlde, kamu kesimindeki çalışanların ekonomik ve sosyal hakları ise genellikle tek yönlü olarak yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenir. Kamu hizmetleri, yasal ve biçimsel kurallara göre yürütülür. Bir kamu kurumunda yöneticinin karar ve eylem serbestliği, bir firma yöneticisine oranla daha çok kısıtlanmış durumdadır. Kamu hizmetleri, herkesin gözü önünde cereyan eder. Bu nedenle, kamu görevlilerinin işleri ve faaliyetleri kamunun gözetim ve denetimi altındadır. Özel kesimdeki işler ise kamuyu ya da siyaseti doğrudan doğruya ilgilendirmez. Özel kesime göre kamu kesiminde çalışanların hizmet güvenliği daha iyi sağlanmış ve korunmuştur. Hizmet güvenliği faktörü nedeniyle kişiler, ücreti düşük olsa da genellikle kamu kesimini özel kesime tercih edebilirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum