Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #379298

Rasyonel karar alma modelinde tüm seçenekler bilinir ve süreklidir anlayışının sınırlılığı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

 


Rasyonel bütüncül karar alma modeli toplumsal problemlerin bir matematik ya da fizik problemi gibi her zaman için herkes tarafından aynı şekilde algılandığını varsayar. Oysa toplumsal problemler matematik ve fizik gibi temel bilimlerde olduğu gibi değer bağımsız ve evrensel bir biçimde tanımlanamaz. sivil toplum örgütlerinin güç kaybetmesi

 

Rasyonel kapsayıcı karar alma modelinde karar alıcının problemi çözmek için tüm gerekli bilgilere ulaşabileceği varsayı- lır. Problemle ilgili tüm verileri toplamak mümkün olmadığı gibi her türlü verinin toplanması oldukça maliyetli ve zaman alıcı olacaktır.

 

Verilen kararın kapsayıcı olma niteliği hem problemle ilgili tüm verinin toplanması hem de problemi çözebilecek tüm seçeneklerin bulunmasından kaynaklanır. Gerçek hayatta ise bir problemi çözecek tüm bilgilere sahip olunsa bile tüm olası seçenekleri bulmak mümkün olmayabilir.

 

Estetik, etik vb. ölçütlere, maliyet ölçütüne benzer bir şekilde sayısal değer vermek mümkün olsa bile verilen bu değer öznel olacaktır.

 

rasyonel kapsayıcı modelin ileri sürdüğü gibi seçeneklerinin tümünün bilinmesi ile seçeneklerin ve bu seçeneklerin çözmeye çalıştığı problemin aynı kalması pek mümkün gözükmemektedir.

 


Yanıt Açıklaması:

Toplumsal problemler temel bilimlerdeki problemler gibi statik (durağan) olmadığından en optimal olarak belirlenen seçenek uygulamaya geçildiğinde en opitimal sonucu vermeyebilir. Bir başka deyişle problemin belirlenme aşaması ile en optimal seçeneğin uygulamaya geçiş aşamasında problemin kendisi ya da problemle ilgili veriler değişmiş olabilir. Dolayısıyla rasyonel kapsayıcı modelin ileri sürdüğü gibi seçeneklerinin tümünün bilinmesi ile seçeneklerin ve bu seçeneklerin çözmeye çalıştığı problemin aynı kalması pek mümkün gözükmemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum