Kamuda Afet ve Acil Durum Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #968645

Afet yönetimiyle ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğrudur?


Meydana gelebilecek afetlerden toplumun en az zararla kurtulabilmesi için gerekli teknik, yönetsel ve yasal önlemlerin afetten sonra alınmalıdır. 

Uzun vadeli ve kimi ekonomistler tarafından pahalı olarak değerlendirildiği için, herhangi bir afet sonrasında inşa edilen yapıların afete dayanıklı olması değil, ucuza mal edilemesi gereklidir. 

Afet riskinin normal planlama sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi sayesinde ileride meydana gelebilecek afetler sonrasındaki zararlar azaltılabilir.

Afet etkilerine dayanıklı yapı tasarımı mimarların değil, sadece inşaat mühendisliğini ilgilendiren ve inşa aşamasında göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. 

Büyük kentlerde meydana gelen büyük çaptaki afetler kentsel yerleşim düzenini tahrip ettiği için yeniden inşa aşamasında öncelik ekonomik olarak ucuz, görselliğe dayanan Afet Yönetimi planlama çalışmalarına verilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Afet etkilerine dayanıklı yapı tasarımı sadece inşaat mühendisliğini ilgilendiren ve inşa aşamasında göz önünde bulundurulması gereken bir konu değildir. 

Uzun vadeli ve kimi ekonomistler tarafından pahalı olarak değerlendirilmesine rağmen, herhangi bir afet sonrasında inşa edilen yapıların afete dayanıklı olması, gelecekte meydana gelebilecek bir afetin yol açacağı zararların azaltılabilmesi için en pratik ve en etkili yöntemdir.

Özellikle büyük kentlerde meydana gelen büyük çaptaki afetler kentsel yerleşim düzenini tahrip ettiği için yeniden inşa aşamasında öncelik fiziki Afet Yönetimi planlama çalışmalarına verilmelidir. Ancak, söz konusu planlama çalışmalarında afet riskinin normal planlama sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum