Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #809101

Plan Uygulaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Herhangi bir tür ya da ölçekteki planın yetkili piyasa aktörleri tarafından onaylanmasının ardından gerçekleştirilmesi sürecine plan uygulaması denilmektedir.

Bir planın başarısı uygulama sürecinde öngördüğü ekonomik çıktılara göre ölçülür.

Planları kamu idareleri yapmakta ya da yaptırmakta ise de, plan uygulama sürecinde başta piyasa mekanizması içerisinde yer alan tüm aktörler, kamu kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm paydaşları rol alırlar.

Uygulama esnasında planların esasına uygun bir şekilde ve disiplinli bir şekilde tatbik edilmesi genel kanının aksine gevşek ve dağınık bir siyasi irade gerektirmektedir.

Uygulama sürecinde, planda alınan kararlar ve geliştirilen tasarılar her kesimden insana açılarak planın yapıldığı kentte hedeflenen yapı satışlarını ifade etmek için kullanılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Şehir ve bölge planları, belli bir plan hazırlama sürecinin sonrasında yürürlüğe girer ve uygulanmaya başlarlar. Herhangi bir tür ya da ölçekteki planın yetkili idareler ve siyasi otoriteler tarafından onaylanmasının ardından gerçekleştirilmesi sürecine plan uygulaması denmektedir. Uygulama süreci, planda alınan kararların ve geliştirilen tasarıların var olan yer ve mekana tatbik edilmesi ve sonucunda planın yapıldığı kentte hedeflenen yapılaşmaların oluşmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Planları kamu idareleri yapmakta ya da yaptırmakta ise de, plan uygulama sürecinde başta piyasa mekanizması içerisinde yer alan tüm aktörler, kamu kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm paydaşları rol alırlar. Bir planın başarısı getirdiği mekansal kararların doğruluğu kadar uygulama sürecinin başarısıyla da ölçülür. Tarihte birçok başarılı planın başarısız uygulama süreçleri ile tatbik edildiği, başarısız addedilen birçok planın ise başarılı bir şekilde uygulandığı görülmektedir. Uygulama esnasında planların esasına uygun bir şekilde ve disiplinli bir şekilde tatbik edilmesi çoğu zaman güçlü ve kararlı bir siyasi irade gerektirmektedir. Buna göre doğru cevap C seçeneğinde verilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum