Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #809073

Aşağıdakilerden hangisi "Şehircilik" ve "Şehir ve Bölge Planlama" disiplinleri arasındaki farkı en doğru şekilde ortaya koymaktadır?


Şehircilik hem bir şehirde yaşama kültürü, hem de şehri anlama, ele alma, kavrama ve müdahale etme biçimidir. Şehir ve bölge planlama ise şehircilikten daha ihtisaslaşmış ve uzmanlaşmış, teknik ağırlıklı bir disiplin olarak çeşitli kent planlarının farklı amaçlarla uygulanması ile bir tür “şehir mimarlığı” olarak ortaya çıkmıştır.

Şehircilik, devletlerin tarih boyunca biriktirdiği ilke ve esasları kentlerin yapılarını dikkate alarak inceleyen, irdeleyen, geliştiren, çok disiplinli bir planlama süreciyle kentlere uygulamaya çalışan, bunu yaparken de kentlerin geleceğine ilişkin mekansal gelişim çizgisini ve vizyonu belirleyen bir uğraş ve meslek alanıdır. Şehir ve Bölge Planlama ise bir medeniyet birikimi, şehir yaşamına ilişkin bir birikimin eseridir.

Şehircilik bir medeniyet birikimi, şehir yaşamına ilişkin bir birikimin eseri iken Şehir ve Bölge Planlama kentte yaşayanların içinde bulundukları kenti anlama ve onu şekillendirme çabalarını içeren bir disiplindir.

Şehircilik, kentlerin geleceğine ilişkin mekansal gelişim çizgisini ve vizyonunu belirleyen bir meslek ve uğraş alanıdır, Şehir ve Bölge Planlama ise şehircilikten daha ihtisaslaşmış ve uzmanlaşmış, teknik ağırlıklı bir disiplindir. 

Şehircilik ilk olarak çeşitli kent planlarının farklı amaçlarla uygulanması ile bir tür “şehir mimarlığı” olarak ortaya çıkmıştır. Şehir ve Bölge Planlama ise  şehircilikten daha ihtisaslaşmış ve uzmanlaşmış, teknik ağırlıklı bir disiplindir.


Yanıt Açıklaması:

Şehircilik hem şehirde yaşama kültürüne, hem de şehri anlama, ele alma, kavrama ve müdahale etme biçimine işaret eder. Yani
şehirciliğin; kentlilerin benimsedikleri değerler, kültür ve yaşam biçimi yoluyla kentle etkileşimi ve dolayısıyla aşağıdan yukarıya kenti biçimlendirmeleri, bu biçimlendirme sürecinin teknik boyutunda da felsefe, sosyoloji, siyaset bilimi, antropoloji, psikoloji, mimarlık, sanat, mühendislik gibi pek çok alandan beslenen çok disiplinli ve yukarıdan aşağıya kararlar alma ve şehri biçimlendirme uğraşı olarak tanımlanması mümkündür. Çoğu zaman şehircilik kavramı ile karıştırılan şehir ve bölge planlama kavramı, şehircilikten daha ihtisaslaşmış ve uzmanlaşmış, teknik ağırlıklı bir disiplindir. Şehirciliğin tarihte şehirlerin gelişimi ile birlikte olgunlaştığı düşünüldüğünde, şehir ve bölge planlama kavramının daha sonraları ortaya çıktığı söylenebilir.. Şehir ve bölge planlama ilk olarak çeşitli kent planlarının farklı amaçlarla uygulanması ile bir tür “şehir mimarlığı” olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonraları doğanın ve kentlerin geleceklerinin bir tasarı ışığında şekillendirilebilmesi, yani planlama fikrinin doğuşu ile birlikte şehir planlama ya da kent planlaması kavramları gündeme gelmiştir. Bu nedenle, doğru cevap A seçeneğinde verilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum