Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #809159

Yerel Yönetimlerin yaptıkları/yaptırdıkları plan türleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Plan sınırları ile plan temel kararları kökten değiştirilirse ve plan bütününü etkilemeyen değişiklikler yapılıyorsa buna plan değişikliği adı verilir.

Mevzi imar planları artık yapılan planların uygulamaya geçirilmesini sağlayan, parsel ölçeğinde kararların alındığı planlardır.

Metropoliten alan planlanmasında üst ölçekli çevre düzeni ve bölge planlama kararlarına uygun olarak büyük kentlerin çevreleri ile birlikte gelişimine ilişkin kararlar getirilir.

Nazım imar planları herhangi bir kentte kent bütünü imar planlarına uygun olarak yapılan, ana ulaşım ve arazi kullanım kararlarını gösteren, yapı adası ölçeğine kadar karar getiren 1/5000 ölçekli planlar olarak adlandırılabilirler.

Kalkınma Planları, konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi sektörler ile kentsel ve kırsal yapı ve gelişmeyle doğal ve kültürel değerler arasında koruma kullanma dengesini sağlayan arazi kullanma kararlarını belirleyen yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük gösteren sınırlar içinde varsa bölge planı kararlarına uygun olarak yapılan, idareler arası koordinasyon esaslarını belirleyen 1/25.000, 1/50.000, 1/100.000, 1/200.000 ölçeklerde olan plan notları ve raporuyla bir bütün olan planı ifade eder.


Yanıt Açıklaması:

İmar planlarının sektörel ve tematik olarak farklı türleri olmakla birlikte, genel olarak uygulama boyutu düşünüldüğünde iki ayrı türünün olduğu görülmektedir. Bunlardan birincisi nazım imar planlarıdır. Nazım imar planları herhangi bir kentte kent bütünü imar planlarına uygun olarak yapılan, ana ulaşım ve arazi kullanım kararlarını gösteren, yapı adası ölçeğine kadar karar getiren 1/5000 ölçekli planlar olarak adlandırılabilirler. Bu planlar bir kentin alt parçalarındaki ana yapıyı oluştururlar. Bu bilgilere göre doğru cevap D seçeneğinde verilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum