Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #831596

I. Yerelin ötesine geçme (de-localization)

II. Hesaplanamazlık (incalculableness)

III. Tazmin edilemezlik (non-compensatibility)

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Beck'in risk algısı ile ilgili dikkat çektiği  özelliklerindendir?


I ve II

Yalnız II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Beck risk algısının 3 özelliğine dikkat çekmektedir:
1. Yerelin ötesine geçme (de-localization): nedenler ve sonuçlar prensipte her zaman her yerde olabilmektedir. Riskler herhangi bir coğrafi yerde, herhangi bir zamanda, herhangi bir süre zarfında, ve herhangi bir sosyal sınıf ya da toplumda gözlemlenebilir. Bu riskler ulusal sınırlardan bağımsız olması (yerelin ötesine geçmesi) sebebiyle, örneğin iklim değişikliği ve doğal afetler bağlamında, dünya ulusları arasında küresel işbirliği gerektirmektedir.
2. Hesaplanamazlık (incalculableness): Risklerin gerçekleşmesiyle ortaya çıkan sonuçlar prensipte hesaplanamazdırlar. Örneğin; Çernobil nükleer kazasından sonra geçen 30 yıl içinde yeni sonuçlarla karşılaşabilir olma durumu olay öncesinde bu sonuçların hesaplanabilirliğinin neredeyse imkansız olduğunun bir göstergesi olmaktadır. Dolayısıyla risklerin nasıl hesaplanacağını anlamayı gerektiren yeni bir yaklaşım gereklidir.
3. Tazmin edilemezlik (non-compensatibility): İklimin geri döndürülemez değişiklikleri, insan genetiği üzerine yapılacak geri dönüşü olmayan müdahaleler vb. gibi sonuçlar tazmin edilebilir sınırların ötesindedir. Varlığı bile henüz kanıtlanmamış bazı risklerin tazmin edilemez sonuçları olması nedeniyle, bunu önlemeye yönelik tedbirlere ihtiyaç duyar.

Yorumlar
  • 0 Yorum