Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #808182

Japon afet risk yönetim sisteminin, Japon toplumunda içselleştirildiği görülmektedir. 

Kendi kendine yardım, topluluk tabanlı paydaşların karşılıklı hazırlıklılık ve risk azaltma çabaları ve ulusal/merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin risk azaltma ve hazırlıklılık bakımından tekil ve birlikte olan çabalarından oluşan bu sisten hangi afet planlaması türüne girmektedir?


Acil Durum Planlaması

Dirençli Toplum Planlaması

İyileştirme Planlaması 

Sakınım Planlaması

Afet Riskini Anlama Planlaması


Yanıt Açıklaması:

Dirençli toplum planlaması “sürdürülebilir bir güvenlik ve toplumsal dirençlilik için en etkili örgütlenme ve işbölümünü, kurumsal yapı- lanmayı ve yasal düzenlemeleri, genellikle ulusal düzeyde ve uzun dönemli bir perspektif içinde geliştirme hedefini” güden bir girişimdir. Geniş bir perspektif ve uzun erimde yapılan değerlendirmeler ışığında ortaya konacak bir yeni stratejinin gereği olarak topluma bir yeni makro yapı kazandırılmasının uygulamalarını sunmaktadır. 

Bu türden bir makro yapıya benzer bir anla- yış biçimine örnek vermek gerekirse, Japon afet risk yönetim sisteminin Japon toplumunda nasıl içselleştirildiğine bakmak yerinde olacaktır. Bu anlayışın temelinde 3 temel etki alanının tekil olarak varolmaları ve birbirleriyle kurdukları ilişki yatmaktadır. Bu alanlardan ilki, bireysel farkındalık ve hazırlıklı olma sorumluluğu ‘kendi kendine yardım (self-help)’ olarak ifade edilmekte bireyler, kuruluşlar ve özel sektör firmaları bu kategoride sayılmaktadır. İkinci alan ise müşterek/ortak destek (mutual-assistance)’ olarak adlandırılmakta ve topluluk tabanlı paydaşların karşılıklı hazırlıklılık ve risk azaltma çabalarını içermektedir. U¨çüncüsü ise; ‘kamusal yardım (public-help)’ ulusal/merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin risk azaltma ve hazırlıklılık bakımından tekil ve birlikte olan çabaları kastedilmektedir. Bu üç alan, birbirlerinden ayrı olarak afet risk yönetimi içinde kendi sorumluklarının farkında olarak hareket ederken birbirleriyle ilişkilerinde de işbirliğini herşeyin üstünde tutmaktadırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum