Kentleşme ve Konut Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1356337

Gelişmiş bir ülkede özel araçlarla yapılan çeşitli amaçlara yönelik seyahatlerde artış gözlemleniyorsa o ülke için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Gayrı Safi Milli Gelir artmıştır.

Toplu taşımacılığın belli başlı aracı olan Tren ile yapılan seyahatlerde azalma görülmüştür.

Diğer ulaşım araçlarıyla yapılan seyahatlerin artış oranı daha düşük seviyelerde kalmıştır. 

Kişi başına düşen seyahat edilen kilometre miktarında artma olmuştur.

Kamu otoritelerinin ulaşım hizmeti ile ilgili yükümlülükleri azalmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Özellikle gelişmiş ülkelerde, özel araçlarla yapılan çeşitli amaçlara yönelik seyahatlerin artış oranının, ekonomideki gelişme oranına paralel olduğu
gözlenmiştir. Ayrıca, diğer ulaşım araçlarıyla yapılan seyahatlerdeki artış oranının daha düşük seviyede kaldığı ve hatta toplu taşımacılığın belli başlı aracı olan tren ile seyahat oranının düştüğü görülmüştür. Örneğin İsveç’te 1950 ile 1963 yılları arasında (GNP) Gayri Safi Milli Gelir % 150’lik birartış gösterirken, kişi başına  düşen, “seyahat edilenkilometre miktarı” % 250’lik artış göstermiştir. Seyahat edilen kilometre miktarının kişi başına oranı içerisinde özel araçlarla yapılan seyahat oranı %550’lik artış gösterirken; otobüslerle yapılan seyahat oranı değişmemiş ve trenle yapılan seyahatlerde % 20’lik bir azalma olmuştur.

Gelişmiş ülkelerde ulaşımın, bireysel taşıtlarla gerçekleşmesi eğilimi
nin artması, kamu otoritelerinin ulaşım hizmeti ile ilgili yükümlülüklerinin azaltması aksine arttırmıştır. Buna göre doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum