Kentleşme ve Konut Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1286946

Kent yenilenmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Kentin ekonomik sorunları iş ve ticaret merkezinin yer aldığı merkezi bölgelerin fonksiyonlarını kaybetmeye başlamasıyla ortaya çıkabilir.

Kent yenilenmesi sırasında kentin kaybettiği ekonomik özellikleri yanında kültürel ve nüfus sorunları da söz konusudur.

Gecekondu bölgelerinde ve gelişmesi durmuş kent kısımlarında yapılacak yenileme ve geliştirme çalışmaları, kentlere hayatiyet kazandıracak ancak kültürel sorunlara  çözüm getiremeyecektir. 

Kent yenilenmesine gidilirken, şehirle ilgili vergi tabanının ayarlanması ekonomik sorunlara bir ölçüde çözüm olabilir.

Kent merkezinde kalanlar için vergi tabanlarının yükseltilmesi onların da bir müddet sonra çevre kentlere yerleşmelerine sebep olacaktır. 


Yanıt Açıklaması:

Özellikle gecekondu bölgelerinde ve gelişmesi durmuş kent kısımlarında yapılacak yenileme ve geliştirme çalışmaları, kentlere hayatiyet kazandıracağı gibi ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara da çözüm getirecek bir yoldur. Fakat göz önünde bulundurulması gereken önemli bir nokta, bu ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara çözüm getirirken birbirleriyle, uyum içerisindeki “önlemler demeti” şeklinde düşünülmesi gerektiğidir. Özellikle kentin ekonomik sorunları iş ve ticaret merkezinin yer aldığı merkezi bölgelerin fonksiyonlarını kaybetmeye başlamasıyla ortaya çıkabilir. Diğer taraftan mahalli idare de, kent merkezi dışına çıkan hemşerilerine götürülecek kamu hizmetinin finansmanı için gerekli vergileri toplarken de ayrıca zorlanacaktır. Kent merkezinde kalanlar için vergi tabanlarının yükseltilmesi ise, bunların da bir müddet sonra çevre kentlere (banliyölere) yerleşmelerine sebep olacaktır. Kent yenilenmesi sırasında kentin kaybettiği ekonomik özellikleri yanında kültürel ve nüfus sorunları da söz konusudur. Kent yenilenmesine gidilirken, şehirle ilgili vergi tabanının ayarlanması belki ekonomik sorunlara bir ölçüde çözüm olabilir. Ancak sosyal hizmet elemanı için, kent yenileştirmesi işlemi içerisine giren bölgedeki insanların rehabilitasyonu, ana amaç şeklinde görülebilir. Bu koordinasyonu sağlamanın en etkili “aracı” planlamadır. Hazırlanacak planın, proje bölgesiyle ilgili olarak kesin ve tam bilgilere dayanması ve
sadece fiziki planlama düzeyinde kalmayıp, ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan önlem ve teklifler getirmesi gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum