Kentleşme ve Konut Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1282412

Devletin bütün malî fedakarlıklarına rağmen, köy yerleşme alanlarına götürülmek istenilen kamu hizmetleri, çeşitli sebepler dolayısıyla gerçekleşememektedir. Bu sebepler aşağıdakilerden hangisi değildir?


Köy yerleşme birimlerinin dağınık olması

Köy yerleşme alanlarına bu hizmetleri götürecek ve genelleştirecek personelin, gerek
nitelik, gerekse nicelik yönünden yetersiz olması

Hem yüksek öğretim, hem de orta öğretim kurumlarından, köylere bu hizmetleri götürmek amacıyla yetiştirilen personel, sayısının yetersiz olması.

Hem yüksek öğretim, hem de orta öğretim kurumlarından, köylere bu hizmetleri götürmek amacıyla yetiştirilen personelin çok yönlü yetişmiş olması.

Değişik hizmet alanlarında görevlendirilmek amacıyla yetiştirilen personel arasındaki koordinasyonun sağlanamaması.

 

 

 

 

 

 

 


Yanıt Açıklaması:

Devletin bütün malî fedakarlıklarına rağmen, köy yerleşme alanlarına götürülmek istenilen bu kamu hizmetleri, çeşitli sebepler dolayısıyla gerçekleşememektedir. Bu sebepleri sıralayacak olursak:
• Köy yerleşme birimlerinin dağınık olması. Türkiye genelinde köy yerleşme birimlerinin dağınıklığı göz önüne alınırsa, kamu hizmetlerinin, bütün bu yerleşme alanlarına kentlerdeki gerçekleşme seviyesinde götürülmesi hem ekonomik değildir ve hem de devlet bütçesine çok büyük ölçüde malî külfet getirir.
• Köy yerleşme alanlarına bu hizmetleri götürecek ve genelleştirecek personelin, gerek nitelik, gerekse nicelik yönünden yetersiz olması. Hem yüksek öğretim, hem de orta öğretim kurumlarından, köylere bu hizmetleri götürmek amacıyla yetiştirilen personel, sayı itibariyle yetersiz kalırken; kendi eğitildikleri sahalarından başka alanlarda faaliyet göstermemeleri, diğer bir deyimle tek yönlü eğitilmeleri, bu personelin nitelik açısından da yetersiz kalmasına sebep olmaktadır. Yine bu değişik hizmet alanlarında görevlendirilmek amacıyla yetiştirilen personel arasındaki koordinasyonun sağlanamaması da bunların hizmet etkinliğini etkilemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum