Kentleşme ve Konut Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1213357

  1. Kentleşme desteklenecek ve kentleşmeden ekonomiyi itici bir güç ve bir gelişme aracı olarak yararlanılacaktır”.
  2. İmar ve İskan Bakanlığı tarafından İstanbul, Ankara ve İzmir çalışmalarının yanında Samsun ve Elazığ illeri için de metropolitan planlama çalışmaları başlayacaktır”.
  3. “Türkiye’de dünyaca kabul edilen tarife uygun tek metropolis İstanbul’dur. İstanbul Metropolitan planlaması için kullanılacak araçlar arasında Boğaz Köprüsü de yer alacaktır”.
  4. Ortaya çıkan sorunların başlıca çözüm şekli olarak, metropolitan alanlar çevresinde “yeni çekim ve büyüme merkezleri” kurmak suretiyle, nüfus yoğunluğu ve ekonomik faaliyetleri dengeli bir şekilde dağıtmak önerilmektedir.
  5. “Büyük kent bölgeleri” başlığı altında yer alan beliren görüş, metropolitan alanların, ekonomik faaliyetlerin ve nüfusun yoğun olduğu ve bunun sonucunda ortaya çıkan sosyal, ekonomik ve fiziksel sorunların bölge planlamasının “bir başka yönü” olduğu şeklindedir.

Yukarıdakilerden hangileri İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planında Büyükşehir ile ilgili belirtilen görüşler arasında yer almaktadır?


I,II ve III

II, III ve IV

III, IV ve V

I, III ve V

II, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planında, metropolitan alanlarla ilgili görüşler “Büyük kent bölgeleri” başlığı altında yer almıştır. Burada beliren görüş, metropolitan alanların, ekonomik faaliyetlerin ve nüfusun yoğun olduğu ve bunun sonucunda ortaya çıkan sosyal, ekonomik ve fiziksel sorunların bölge planlamasının “bir başka yönü” olduğu şeklindedir. Ortaya çıkan sorunların başlıca çözüm şekli olarak, metropolitan alanlar çevresinde “yeni çekim ve büyüme merkezleri” kurmak suretiyle, nüfus yoğunluğu ve ekonomik faaliyetleri dengeli bir şekilde dağıtmak önerilmektedir.

Bu maddeler dışında yer alanlar İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planına aittir.

Yorumlar
  • 0 Yorum