Kentleşme ve Konut Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1190533

Aşağıdakilerden hangisi gecekonduların doğuş sebeplerinden biri değildir?


Kent dışı yerleşme alanlarından şehirlere yönelen göç.

Kentlerde imar planlarına göre inşa edilen konutların maliyetinin yüksek olması.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde konut arzında görülen açık.

Kent topraklarının mülkiyet yapısına ek olarak kamu kuruluşlarının ve mahalli idarelerin tasarrufları altında büyük konut projelerini uygulayacak arsaların olmaması.

Türkiye’de 1945 yıllarında gecekonduların yapımına ve buralardaki yaşayışa geçici olarak izin verilmesi.


Yanıt Açıklaması:

Kentlerin demografik açıdan yoğunluk kazanmasının başlıca sebeplerinden birisi, kent dışı yerleşme alanlarından şehirlere yönelen göçtür. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde konut arzında görülen açık, kentlere göçmüş olanları gecekondu yapmaya zorlamaktadır. Kent topraklarının mülkiyet yapısına ek olarak kamu kuruluşlarının ve mahalli idarelerin tasarrufları altında büyük konut projelerini uygulayacak arsaların olmaması, dar gelirli kimseleri konut açısından istenilmeyen yönlere sevk etmektedir. Türkiye’de gecekonduların ortaya çıkışı 1945 yıllarına kadar uzanır. Bu tarihlerde başlayan gecekondu yapımı ve buralardaki yaşayış geçici olarak nitelenmiştir. Ancak zaman içerisinde bunların kalıcı oldukları büyük ölçüde kendisini hissettirmiştir. Genellikle gecekondular kentlerin, tarım dışı üretimin yapıldığı ve buralarda çalışan vasıflı işgücünün barındığı yerlerdir. Fakat çalışma düzeni içerisinde uzmanlaşmanın ve iş bölümünün artması giderek iş alanlarında üretim, dağıtım ve yönetimin
farklı mekanları kaplamasına sebep olmuştur. Bu da şehirlerdeki yerleşme alanı talebini nitelik ve nicelik yönünden farklılaştırmıştır.Diğer taraftan, kentlerde imar planlarına göre inşa edilen konutların maliyeti, de yukarıda belirtilen sebepler dolayısıyla devamlı şekilde artış göstermiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum