Mahalli İdareler Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #919475

“Yurttaş avukatı” ya da “halk hakemi” adlarıyla da anılan ombudsman sistemi ile ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?


Yerel ombudsman, yerel topluluk üyelerinin, yerel yönetimden herhangi bir şikâyetleri olduğunda (örneğin, hizmetin gereği gibi yada hiç yerine getirilmemesi, haksızlığa uğrama vb) konunun incelenip değerlendirilmek üzere başvuracağı makamdır.

Ombudsman’ın şikayetleri incelemesi için haksızlık doğurucu belirli bir idari hatanın bulunabileceği varsayımı yeterli değildir. İdari işlem ya da eylemin ayrıca, ya­saya aykırılık taşıması gerekmektedir.

 

 Ombudsman sistemi, yönetimin elindeki her türlü bilgi ve belgeye ulaşabilecek yasal yetkiye sahip, uzmanlığa ve bağımsızlığa dayalı, güçlü, etkin ve saygı duyulan bir kurumdur.

Günümüzde birçok ülkede görülen Ombudsman uygulaması, ilk olarak 1809 yılında İsveç’te başlatılmıştır.

Ombudsman kurumunun, tek kişiden ya da bir kuruldan oluşan değişik yapıları vardır.


Yanıt Açıklaması:

“Yurttaş avukatı” ya da “halk hakemi” adlarıyla da anılan om­ budsman, yerel yönetimlerde önemli bir işleve sahiptir. Yerel ombudsman, ye­rel topluluk üyelerinin, yerel yönetimden herhangi bir şikâyetleri olduğunda (örneğin, hizmetin gereği gibi yada hiç yerine getirilmemesi, haksızlığa uğrama vb) konunun incelenip değerlendirilmek üzere başvuracağı makamdır.

Ombudsman sistemi, yönetimin elindeki her türlü bilgi ve belgeye ulaşabilecek yasal yetkiye sahip, uzmanlığa ve bağımsızlığa dayalı, güçlü, etkin ve saygı duyulan bir kurumdur. Uygulandığı ülkelerde, yerel yönetimin üzerinde oldukça önemli etkiler yaratmaktadır.

Günümüzde birçok ülkede görülen ombudsman uygulaması, ilk olarak 1809 yılında İsveç’te başlatılmıştır. Ombudsman kurumunun, tek kişiden ya da bir kuruldan oluşan değişik yapıları vardır.

Ombudsman’ın şikayetleri incelemesi için haksızlık doğurucu belirli bir idari hatanın bulunabileceği varsayımı yeterlidir. İdari işlem ya da eylemin ayrıca, ya­saya aykırılık taşıması gerekmez. Ancak, yargı organlarında görüşülmekte olan konularda işlemde bulunamaz. Bu açıklamalara göre B seçeneğinde yer alan ‘’ Ombudsman’ın şikayetleri incelemesi için haksızlık doğurucu belirli bir idari hatanın bulunabileceği varsayımı yeterli değildir. İdari işlem ya da eylemin ayrıca, ya­ saya aykırılık taşıması gerekmektedir.’’ ifadesi yanlıştır ve doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum