Maliye Politikası 1 Deneme Sınavı Sorusu #1154018

Yeni Zelandalı ekonomist Alban William Phillips tarafından İngiliz ekonomisi üzerine yaptığı bir çalışma ile parasal ücretlerin artışı ile işsizlik oranı arasındaki ilişkinin ters yönlü olduğu sonucuna varmıştır. Phillips işsizlik oranı ile enflasyon oranı arasında yer alan bu zıt yönlü ilişkinin sürekli ve istikrarlı olduğu ileri sürülmüştür. Phillips'in bu tezi ekonomide hangi olayan gerçekleşmesi ile çökmüştür?


Keynesyen yaklaşıma olan güven sarsılmaya başlaması.

Dünya ekonomik modellerinin değişmesi.

Devletlerin ekonomik sistemlerinin birbirlerine olan etkisinin artması.

Enflasyon-işsizlik ilişkisinin  yüksek düzeylerde birlikte ortaya çıkması.

Monetarist görüşün etkisini arttırması.


Yanıt Açıklaması:

Phillips eğrisine göre bir ekonomide, işsizlik ile mücadele edildiğinde nispeten düşük işsizlik oranına ulaşılır, ancak bu durum yüksek parasal ücret artışı ile başarılabilir. Parasal ücretlerin artışı enflasyona yol açtığına göre, düşük işsizlik
yaşandığı dönemlerde yüksek enflasyon söz konusu olur. Eğer enflasyon ile mücadele edilirse bunu başarmak ancak yüksek işsizlik sonucunda gerçekleştirilebilmektedir. Özetle, işsizlik oranı ile enflasyon oranı arasında yer alan bu zıt yönlü ilişkinin sürekli ve istikrarlı olduğu ileri sürülmüştür. Bu durum, yukarıda ifade edildiği gibi Keynesyen yaklaşım ile de uyumlu olmaktadır. Ancak, 1970’li yıllarda Phillips eğrisi ile ifadesini bulan bu enflasyon-işsizlik ilişkisinin ortaya çıkmaması ve her iki sorunun da yüksek düzeylerde birlikte ortaya çıkması ile Keynesyen yaklaşıma olan güven sarsılmaya başlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum