Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #990627

Uyuyanların veya işitme engellilerin bulunduğu yerlerde acil durumlarda aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

 I.Acil durumlarda harekete geçecek görülebilir alarmlar yerleştirilmelidir.

II.İşitilebilir acil durum alarmları bağlanmalıdır.

III. Titreşimli alarmlarla mekanik bir enerjinin vücuda iletilmesi sağlanmalıdır.

IV.Yardımcı alarmlar, yürünen yüzeylerde, duvarlarda, kapı ve pencerelerde kullanılmalıdır.

V.Farklı yüzeylerde malzeme değişikliği ve zıt renkler kullanılmalıdır.


I,II,III,IV

I,III,IV,V

II,III,IV,V

III,IV,V

I,III,V


Yanıt Açıklaması:

Uyuyanların veya işitme engellilerin bulunduğu yerler­de acil durumlarda harekete geçecek görülebilir alarmlar yerleştirilmelidir. Etkili olması için, bu alarmlar sinyal verecek veya mevcut ışığı belirgin şekilde yükseltecek şekilde ayarlanmalıdır. İşitme engelliyi karanlık odada derin uykudan uyandıracak ışık miktarı ve cinsi, odanın büyüklüğü, yer değişimi, mesafe, parlama çapı gibi faktörlere göre değişir. 150 watt’lık flaşlı ışık bazı durumlarda yeterli olabilir.

Görülebilir alarmlar, işitilebilir acil durum alarmlarıyla bağlantılı olarak bir flaşa bağlanmış parlayan ışıklar şeklinde olmalıdır. Görülebilir alarmların flaş frekansı 1 Hz olmalıdır. İleri teknoloji kullanan özel sistemler, binaların veya konutların engelliler tarafından kullanımları için eşdeğer şartlar oluştur­mak üzere, bunların yerine kullanılabilir.

Titreşimli alarmlar engelliler ve yaşlıların dikkatini çekecek ve uyaracak derecede mekanik bir ener­jinin vücuda iletilmesi şeklinde olmalıdır. Acil durumlarda, bu sistemler görme ve işitme engelliler ve uyuyanları, harekete geçirecek şekilde ayarlanmalıdır.

Yardımcı alarmlar, yürünen yüzeylerde, duvarlarda, kapı ve pencerelerde yer alabilir. Yardımcı alarm olarak, tehlikeli kısmın önüne 60 cm -1,22 m arasında yükseklik uyarı elemanların yerleştirilmesi, farklı kısımlarda zıt renkler kullanılması, yüzeylerde malzeme değişikliği yapılması gibi önlemler kabul edilir.

  1. Maddede Görülebilir alarmlar, işitilebilir acil durum alarmlarıyla bağlantılı olarak bir flaşa bağlanmış parlayan ışıklar şeklinde olmalıdır. II. madde dışında diğer önlemler doğru verildiği için Doğru cevap B’dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum