Para ve Banka Deneme Sınavı Sorusu #1326136

Bekleyişler kuramına göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Ekonomik birimler risk-yansızdır.
Bekleyişler kuramına göre, uzun vadeli bir tahvilin yıllık verimi, yaklaşık olarak mevcut dönemdeki kısa vadeli (mesela yıllık) faiz haddi ile o tahvilin vadesi boyunca gerçekleşmesi beklenen kısa vadeli (yıllık) faizlerin aritmetik ortalamasına eşit olma
Kapsanmamış faiz haddi paritesine göre döviz kurunun bugün alacağı değer, yurt içi ve yurt dışı faiz hadlerinin yanısıra döviz kurunun ileride alması beklenen değere de bağlıdır.
Bekleyişler kuramında vadeleri aynı diğer özellikleri farklı tahviller incelenir.
Beklenen değer ne kadar yüksekse, aynı yurt içi ve yurt dışı faiz hadlerine karşı daha yüksek döviz kuru gelecektir.

Yanıt Açıklaması: Kapsanmamış faiz haddi paritesine göre döviz kurunun bugün alacağı değer, yurt içi ve yurt dışı faiz hadlerinin yanısıra döviz kurunun ileride alması beklenen değere de bağlıdır. Beklenen değer ne kadar yüksekse, aynı yurt içi ve yurt dışı faiz hadlerine karşı daha yüksek döviz kuru gelecektir. Bekleyişler kuramı çerçevesinde, ekonomik birimler ne riskten kaçınan ne de riski seven tipteler ise yani risk-yansız iseler farklı vadedeki tahvillerin sadece beklenen getirileri ile ilgililerdir. Vadeleri dışındaki özellikleri aynı olan tahvilleri incelediğimizi unutmayın. Bunlar, mesela bir ülkenin hazinesinin tahvilleri olsun. Bu durumda, hangi vadedeki tahvilin beklenen getirisi daha fazla ise o vadedeki tahvile olan talep yükselecektir. Talebi artan tahvilin fiyatının yükseleceğini ve dolayısıyla faizinin düşeceğini biliyoruz. Talebi düşen tahvilin ise faizi yükselecek.
Yorumlar
  • 0 Yorum