Sermaye Piyasası Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #928602

Halka açık anonim ortaklıkların denetimi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Anonim ortaklıkların bağımsız denetimine ilişkin TTK m. 397 hükmü yanında halka açık
anonim ortaklıkların denetimi özel olarak SPK m. 62 ve 88 hükümlerinde ayrıca düzenlenmiştir. Buna göre denetim hem SPK tarafından hem de bağımsız denetim kuruluşları tarafından gerçekleştirilecektir.

Bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak denetime tabi olan halka açık anonim ortaklıklar, sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören anonim şirketler ile bu niteliği bulunmasa bile bağımsız denetime tabi anonim ortaklıkları belirleyen Bakanlar Kurulu Kararının 3’üncü maddesinde belirtilen üç koşuldan ikisini karşılayan halka açık anonim ortalıklardır.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak denetim, halka açık anonim ortaklığın
kuruluşundan veya bu sıfatın kazanılmasından tasfiyesi sürecine kadar birçok aşamada
karşımıza çıkar. Özellikle sermaye piyasası araçlarının kurul kaydına alınması, izahname ve sirküler yayınlanması, satışı, sermaye artırımı, temettü dağıtımı gibi sermaye piyasası faaliyetlerini kapsamaktadır.

SPK m. 89 hükmünde denetim faaliyetinin icrası; m. 90 hükmünde gizlilik ve sır saklama yükümlülüğü ile m. 91 vd. hükümlerinde de alınacak tedbirler düzenlenmiştir. Bunların dışında Kurul tarafından idari para cezası uygulanacak fiiller ile sermaye piyasası suçları da m. 103 vd. hükümlerinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir

Bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak denetim sürekli bir denetim niteliğinde değildir. Denetim sonunda ortaklık hakkında olumlu görüş, sınırlandırılmış olumlu görüş, olumsuz görüş açıklanabileceği gibi, görüş bildirmekten kaçınma da söz konusu olabilir.


Yanıt Açıklaması:

Bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak denetim sürekli bir denetim niteliğindedir. Denetim sonunda ortaklık hakkında olumlu görüş, sınırlandırılmış olumlu görüş,
olumsuz görüş açıklanabileceği gibi, görüş bildirmekten kaçınma da söz konusu olabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum